latinica  ћирилица
25/09/2017 |  10:20 | Аутор: РТРС

Хрватској пријети ускраћивање средстава

Фирме које нису биле на листама конкурса добиле су од ЕУ 56,5 милиона куна /7,5 милиона евра/ за пољопривреду, па Хрватској пријети казна ускраћивања будућих средстава, а они који нису прошли на конкурсу најављују тужбе против државе.
Заставе ЕУ и Хрватске - Фото: илустрација
Заставе ЕУ и ХрватскеФото: илустрација

Европска канцеларија за борбу против превара /ОЛАФ/, која истражује користе ли се незаконито средства ЕУ, обавијештена је о могућим неправилностима у спровођењу конкурса за бесповратна средства, која је Брисел одобрио Загребу у оквиру мјере улагања у физичку имовину.

Хрватска би се тако поново могла наћи у ситуацији да због Агенције за плаћања у пољопривреди, рибарству и руралном развоју /АППРРР/ буде кажњена ускраћивањем будућих средстава.

На коначној објављеној ранг-лист нашло се 29 корисника којих није било на првом попису такозване радне ранг-листе, на којој су евидентирани приспјели захтјеви.

Њима је додијељено 56,5 милиона куна /7,5 милиона евра/, од укупног износа подршке који је износио 863,5 милиона куна /115,5 милиона евра/, што значи да је 6,56 одсто износа додијељено мимо приписане процедуре.

За тих 56,5 милиона ускраћени су други корисници, који сматрају да је оних 29 на листу доспјело мимо услова конкурса.

Циљ тог првог конкурса, такозване "операције 4.1.1", јесте да се уз помоћ средстава ЕУ Хрватска преструктурише, модернизује и повећа конкурентност својих пољопривредних економија.

Извор: СРНА