latinica  ћирилица
25/09/2017 |  08:32 | Аутор: РТРС

Хитлеров именик продат за 33.000 фунти

Телефонски именик, за који се вјерује да је припадао Адолфу Хитлеру продат је на аукцији "Хенри Олдриџ и син" у Великој Британији за 33.000 фунти.
Адресар Адолфа Хитлера на аукцији (Фото: Henry Aldridge&Son) -
Адресар Адолфа Хитлера на аукцији (Фото: Henry Aldridge&Son)

Телефонски именик, за који се вјерује да је припадао Адолфу Хитлеру продат је на аукцији "Хенри Олдриџ и син" у Великој Британији за 33.000 фунти, што је два пута већа цена од очекиване.

Именик је пронашао у његовој канцеларији пред крај Другог светског рата британски истражитељ, капетан Џон Хоџху, а у њему се налази више од 200 руком исписаних имена, међу којима су Хајнрих Химлер, Јозеф Гебелс, Рудолф Хес, Херман Геринг, Алберт Борман, Рајнхард Хејдрих и други, преноси Дејли мејл.

Како се наводи, почетна цијена именика била је 15.000 фунти.

"То је јединствен комад историје који нуди историчарима и колекционарима приступ невиђеној колицини информација о највишим нивоима једног од најопаснијих режима у модерној историји. Бираш лошег момка и он је ту. Једина особа које нема у именику је Адолф Хитлер", рекао је аукционар Ендру Олдриџ.

Како је објаснио, не може засигурно да потврди коме је тачно именик припадао, али је јасно да је био власништво високог нацистичког функционера.

"Именик је продала породица некога ко је посветио комадић своје каријере лову тих појединаца", рекао је он.

Извор: Танјуг