latinica  ћирилица
25/09/2017 |  08:16 ⇒ 08:19 | Аутор: РТРС

У Гватемали чоколаду праве као Маје прије 3.000 година (ВИДЕО)

У историјском граду Антигва, у Гватемали, занатлије и дан данас праве чоколаду користећи технику древних Маја.
Чоколада (илустрација) -
Чоколада (илустрација)

Народи Маја, Толтека и Астека почели су да гаје какао пре више од 3.000 година. Нјегове плодове и чоколаду коју су од њих правили сматрали "храном богова".

Та традиција се одржала и у дијеловима данашњих држава које је обухватао Мајански свет: Гватемали, Хондурасу, Белизеу, Мексику и Салвадор. Какао је тамо коришћен и као валута у размјени, пошто је сматран веома вриједним због својих медицинских и афродизјачких својстава.

Зрна какаоа су прво била печена и мљевена, да би се од њих потом кувао врућ чоколадни напитак који је коришћен у вјерским церемонијама, сахрањиван у гробницама достојанственика и коришћен у ритуалима посвећеним Ек Чуаху, богу трговаца и заштитнику какаоа.

Млијеко и шећер су у оригиналну смјесу додати тек са доласком шпански конквистадора у 16. вијеку. Чоколада је, захваљујући њима, стигла до Европе, пошто је прва испорука какаоа 1585. године допремљена у Шпанију.

А у Гватемали, међутим, бројне традиционалне занатлије и данас користе методе прераде какаоа којима су се служиле и древне Маје. Током четвородневног процеса прераде зрно какаоа се суши, пече, љушти и меље ручно, уз употребу метате, традиционалног камена за мљевење.

И док су њихови преци више вољели да у какао додају кукуруз и чили, данашњи потомци преферирају њихов домаћи цимет, кардамон и шећер. Табле чоколаде обликују користећи тршчане простирке - петате. Потом их топе у врућој води и, на крају, додају зачине.

Извор: Б92, Агенције