latinica  ћирилица
24/09/2017 |  15:42 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Наступа либерализација тржишта, али нема поскупљења струје (ВИДЕО)

Тржиште електричне енергије у БиХ отворено је скоро двије године, а слободне трговине струјом нема. Потрошачи се и даље снабдијевају од државних електропривреда, а све и да киловате купују на тржишту, не би плаћали мање. Цијене струје мораће расти буде ли БиХ слиједила либерализацију и европска правила. Ако је за утјеху, до краја године поскупљења неће бити.
Бројило - Фото: РТРС
БројилоФото: РТРС

Слободно тржиште, већа понуда, мања цијена струје - овако већина потрошача схвата либерализацију. Међутим, нивелисање цијена по законима тржишта неће ићи по формули коју очекују крајњи купци. Иако тренутно, уз Србију, плаћамо најјефтинију струју у региону, за потрошаче и минимално поскупљење је неприхватљиво. Уз најнижи стандард, објашњавају, цијене не могу бити веће.

Поскупљења су извјесна, тврде стручњаци за енергетику, а условљавају их директиве ЕУ и Енергетске заједнице и примјена закона либерализације свих тржишта ел. енергије. Сада плаћамо киловатчас по повољним условима, од 0,083 евра, објашњавају, јер на формирање цијена утичу социјални и политички фактори, а не закони тржишта.

С друге стране у ЕРС-у, од којег се и даље снабдијевају сви мали потрошачи у Српској, пуну либерализацију виде као шансу за утврђивање позиције на тржишту и зараду.

"Пуна либерализација донијела би формирање цијена по тржишним принципима умјесто регулисаних цијена које су сад на снази. Регулисане цијене ниже су за око 30 одсто од тржишних, тако да би пуна либерализција била позитивна, остали би најконкурентнији, а и одтсварили додатне приходе", истиче Далибор Муратовић, дирекотр Дирекције за дистрибуцију ЕРС-а.

Када ће до пуне примјене одредби ЕУ, на које се БиХ обавезала приступањем Енергетској заједници, доћи, није познато. Сви рокови су одавно „пробијени“. Прва ставка за промјену је регулисање цијена. Како ће се имплементирати те одредбе и какве ће промјене услиједити, од ресорног министарства нисмо сазнали, јер нису одговорили на наш упит. У Регулаторној комисији за енергетику појашњавају да Српска планира да либерализује тржиште у складу са европским стандардима.

"Тржиште треба да регулише цијену и то није спорно, али и у таквим условима држава може одлучити да малим купцима поред набавке струје на отовреном тржишту обезбиједи и набавку по јавним лако упоредивим цијенама које су на одређени начин контролисане од регулатора, како би их на тај начин заштитили од наглог скока цијена", каже Јелена Пртило, портпарол ЕРС-а.

Док се чека на либерализацију „на бх начин“, потрошачи могу бити сигурни да до поскупљења неће доћи, бар до краја ове годне. Захтјева за поскупљење нема, ни због катастрофалне хидролошке године, мање производње у систему ЕРС-а и куповине струје по неповољнијим условима на регионалном велепродајном тржишту.