latinica  ћирилица
24/09/2017 |  14:46 | Аутор: РТРС

Словенија очекује притисак ЕУ на Хрватску због Пленковићевог говора

Министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец изјавио је да очекује јак притисак Европске комисије на Хрватску због говора премијера Андреја Пленковића у УН у којем је оптужио Словенију за непоштовање међународног права.
Карл Ерјавец - Фото: AFP
Карл ЕрјавецФото: AFP

Андреј Пленковић је у четвртак пред Генералном скупштином УН рекао да је Хрватска морала изаћи из арбитраже о граници са Словенијом коју је Словенија компромитовала и упозорио да такво "непоштовање међународног права" обесхрабрује остале државе да спорове рјешавају уз помоћ треће стране.

Ерјавец је рекао да је након Пленковићевог говора "сваком Словенцу јасно да је дијалог с Хрватском немогућ", пренијела је агенција Хина.

- Арбитражни споразум је био потписан под окриљем Европске уније. Потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс је понудио своју помоћ ако не би дошло до договора с Хрватском о имплементацији арбитражне пресуде. Мислим да ће наш сљедећи корак бити да га обавијестимо о томе шта се у Њујорку догодило - навео је Ерјавец за РТВ Словенија.

Додао је да ЕК има низ инструмената како би државе које не поштују владавину права увјерила да се понашају друкчије.

- Знамо што ЕУ чини у погледу Пољске због правосудне реформе коју спроводи њихова влада. ЕУ може замрзнути европска средства таквим државама. Ипак, мислим да ће у случају Хрватске бити довољан и понеки оштар позив у Загреб - рекао је Ерјавец.

По његовим ријечима, да би се арбитражна пресуда спровела потребна је сарадња Хрватске, али Словенија "неке ствари може имплементирати сама" прихватањем неких закона у парламенту које је премијер Миро Церар најавио за овај мјесец.

Извор: Агенције