latinica  ћирилица
24/09/2017 |  14:30 | Аутор: РТРС

Лавров: Америка неће напасти Сјеверну Кореју

Америка неће напасти Сјеверну Кореју јер су увјерени да Пјонгјанг посједује нуклеарно наоружање, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- САД неће напасти Сјеверну Кореју јер не да сумњају, већ сигурно знају да Пјонгјанг посједује нуклеарне бомбе. Руски предсједник Владимир Путин у више наврата је нагласио да је немогуће замислити да Америка или било ко други може да посједује стоодстотне информације о свим постројењима - рекао је Лавров.

Он је напоменуо да не штити Сјеверну Кореју, већ да једноставно говори да је сагласан са овом анализом.

Према његовим ријечима, са овом логиком је сагласна већина његових колега на маргинама Генералне скупштине УН. Он је истовремено указао да је његово мишљење засновано на америчком искуству након инвазије на Ирак.

- Напали су Ирак пошто су имали стоодстотне информације да тамо постоји оружје за масовно уништење. Комисија УН је тамо радила и прешли су цијелу територију и посјећивали сва постројења која су жељели - подсјетио је Лавров.

Додао је да су, након што је комисија УН дошла до закључка да Ирак у потпуности не испуњава све захтјеве, они који су дали наређење за напад схватили да су у питању лажи.

Шеф руске дипломатије изразио је наду да ће аналитичари у Вашингтону размотрити логику коју је изнио.

- У супротном, ситуација се може погоршати и више хиљада, ако не и стотине хиљада недужних људи у Јужној, Сјеверној Кореји, наравно у Јапану, Русији и Кини суочиће се са патњама - закључио је Лавров.

Извор: СРНА