latinica  ћирилица
24/09/2017 |  14:04 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Бањалука- Трчање за хуманост (ФОТО)

Данас је одржана прва, од девет хуманитарних трка у организацији Тркачког рекреативног клуба из Бањалуке.
Трка за хуманост - Фото: РТРС
Трка за хуманостФото: РТРС

Учесници су, између осталог, трчали и да би уплатом за котизацију подржали и помогли рад једног од четири хуманитарна удружења из Бањалуке "Будимо људи", који су прикупљени новац усмјерили за лијечење дјеце Данијеле Стојичић и Николе Хајдера, те удружења самохраних родитеља "Понос" и за помоћ лицима с аутизмом "Дјеца свјетлости", као и за Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу - Звјездице".

Сваки учесник добио је хуманитарни број по свом избору, а цијена броја је десет марака. Ако је учесник желио, могао је да уплати и већу суму, па је тако један од донатора, уплатио 2.000 евра. Новац се уплаћује директно хуманитарној организацији гдје су се подизали и бројеви за трку, тако да би учесници осјетили атмосферу у самој организацији. 

Учесници су били једногласни у оцјени да је ово одличан начин да споје свој хоби са хуманитарном активношћу.

Планиране су четири трке током јесени и зиме. Свако наредно учешће посебно се плаћа, а број који се једном узме користи се у свим наредним тркама.

Директор Тркачког рекреативног клуба Бањалука Владимир Селец истакао је да је свака трка ревијалног, а не само такмичарског карактера и отворена је за све грађане. Дужина стазе за дјецу износи 200 и 400 метара, а за одрасле пет километара. Планирано је бодовање по сваком колу, а за укупан пласман појединог учесника рачуна се најмање седам кола. На крају сваког кола побједнике очекују поклони, а на крају лиге пехари за најбоље.