latinica  ћирилица
24/09/2017 |  13:18 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Очување институционалне стабилности важно због опстанка Српске

Дијалог у институцијама Републике Српске нема алтернативу и важно је очување институционалне стабилности због опстанка и развоја Српске, поручено је данас на конференцији за новинаре Уједињене Српске у Бањалуци.
Уједињена Српска - Фото: илустрација
Уједињена СрпскаФото: илустрација

Најаве опозиције о организовању скупштина народа, које су уствари јавне трибине, производ су њихове политичке фрустрације, сматра потпредсједник Уједињене Српске Душан Стојичић.

Он је навео да је опозиција жестоко поражена на прошлим локалним изборима, да су изгубили парламентарну већину на нивоу БиХ гдје чине власт и да имају мањи политички утицај него прије три године када су без легитимитета у Српској ушли у аранжман власти на нивоу БиХ, као и да је присутно расипање странака које чине Савез за промјене.

Стојичић је рекао да је очигледно да опозиција има намјеру да фокус будућег дјеловања измјести из институција Српске, те поручио да Српска има једну Народну скупштину која од краја 1991. године ради у континуитету и остварује уставом прописану улогу.

Члан Предсједништва Уједињене Српске Миле Аљетић упитао је представнике опозиције да ли организовањем скупштине народа желе паралелне институције у Српској, да ли Народна скупштина није довољна Српској и да ли хоће да дијеле Републику.

Он сматра да би највеће двије партије, СНСД и СДС, требало да разговарају и не намећу једни другима ставове, те да нађу најбоља рјешења у интересу Српске.

Члан Предсједништва Уједињене Српске Божидар Васић рекао је да Републику Српску не чине само Влада и предсједник, већ и локалне заједнице, те навео да је стање у општини Угљевик веома лоше, а гдје власт врши Савез за промјене.

Он је упитао лидера СДС-а Вукоту Говедарицу да ли је стање у тој општини примјер какву он хоће Републику Српску.

Васић је рекао да та општина има трећи негативан ревизорски извјештај, иако има највећи приход по глави становника, те позвао надлежне институције да испитају да ли има противзаконитих радњи.

Извор: СРНА