latinica  ћирилица
24/09/2017 |  11:36 | Аутор: РТРС

Ријека Миљацка и јама Казани најмасовније гробице сарајевских Срба

Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић изјавио је да су ријека Миљацка и злогласна јама Казани, на Требевићу, најмасовније гробнице у које је бачено више стотина Срба.
Казани - мјесто страдања Срба - Фото: илустрација
Казани - мјесто страдања СрбаФото: илустрација

Иванишевић је навео да је свака масовна гробница доказ злочина, као и да се знало за више од 100 концентрационих логора за Србе. Он је прецизирао да је на гробљу "Лав" у једној гробници откривено 36 тијела, у другој 16, трећој 41, у селу Чемерно 20 тијела, а ту је још двадесетак српских села и гробница - Миље, Ледићи, Тошићи, Кртине, Прача, Кијево, Млини, Хотањ, Требечај, Пријесница...

Оцијенио је да је недавна посјета предсједника Србије Александра Вучића Источном Сарајеву изузетно риједак догађај за ових скоро три деценије, јер су претходне београдске политичке и државне екипе приликом посјете Сарајеву заборављале Источно Сарајево и Србе који од дејтонског прогона насељавају и живе у том дијелу града.

Он је у ауторском тексту за Вечерње новости подсјетио да су у рану јесен 2003. године обанарадовани ближи контакти и непосредна сарадња Београда и Сарајева, као и да је то било у вријеме када су у Сарајеву проналажене и откопаване масовне гробнице.

- Супротно алармантним ратним извјештајима о страдању муслимана, у свим гробницама су ексхумирана искључиво тијела српских жртава. До тада је већ откривено и откопано више масовних гробница побијених Срба - рекао је Иванишевић.

Каже да је по сарајевској "званичној" евиденцији у Сарајеву живот изгубило 3.573 грађана српске националности.

- У нашим списковима се налази 7.428 или скоро дупло више имена Срба који су страдали у овом граду. Тек сад се сагледава шта су све Срби претрпјели током рата и шта им се догађало након потписивања Дејтонског споразума, од страховитог страдања и жртава до игнорисања од неких представника властитог народа - рекао је Иванишевић.

Нагласио је да се у том контексту може сагледати колико за Србе из Источног Сарајева и за тај град значи недавна посјета предсједника Србије Александра Вучића.

Према Иванишевићевим ријечима, свакако да је то већ сада у љетопису Српског Сарајева уписано великим словима.

- Он је тиме и нама Београђанима ублажио срамоту коју су нам, не нашом вољом, својевремено нанијели наши званични представници - закључио је Иванишевић.

Извор: СРНА