latinica  ћирилица
23/09/2017 |  18:44 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Ист.Илиџа- Освештан новоизграђени храм у комплексу Источник (ВИДЕО)

Српски народ је, градећи цркве и манастире, освећивао своју земљу и отаџбину и ту традицију треба да наставимо. Ово је поручио митрополит дабробосански Хризостом који је данас освештао новоизграђени храм у комлексу Источник у Источној Илиџи.
Источна Илиџа - освештан храм - Фото: РТРС
Источна Илиџа - освештан храмФото: РТРС

Сваки храм је светиња за цијелу околину, а свако освећење цркве велик и непоновљив историјски догађај, поручио је митрополит Хризостом, и позвао на наставак традиције градње храмова.

- Многи приговарају, они што не знају шта је светиња. Треба да знају да смо тек на почетку, да требамо градити цркава и цркава, да надокнадимо оно што нисмо деценијама градили, оно што су нам порушили, уништили, сатрли и затрли, али народ српски памти све своје светиње - истако је митролполит Хризостом.

Окупљени вјерници имали су најљепше ријечи похвале за новоизграђени храм. Истакли су да им он много значи и да је подигнут на лијепом мјесту.

Храм Нерукотвореног Образа Христовог биће још један темељ саборности српског народа на овим просторима.

Млчаден Иванић, члан Предсједништва БиХ, истакао је да ће овај храм бити мјесто окупљања народа, што посебно овдје у Сарајеву показује одлучност Срба да остану на овим просторима.

Новоизграђени храм дио је комплекса Источник на земљишту којим газдује КПЗ Кула, чији је директор Вукашин Црњак данас одликован златним орденом за изузетан допринос напретку Српске православне цркве, посебно при изградњи храма.

Изградња храма у којем ће се обављати вјенчања, крштења, али у којем ће утјеху и духовни мир налазити и запослени и затвореници у Кули, трајала је двије године.