latinica  ћирилица
23/09/2017 |  18:02 ⇒ 24/09/2017 | 09:02 | Аутор: РТРС

Коме смета руско-српски хуманитарни центар у Нишу?(ВИДЕО)

Како су четири руска ватрогасца у Нишу постала пријетња НАТО-у и америчкој империји? Српско-руски хуманитарни центар на југу Србије, на мети је представника САД и ЕУ, који од Србије траже да га затворе.
Руско - српски хуманитарни центар  у Нишу - Фото: РТРС
Руско - српски хуманитарни центар у НишуФото: РТРС

У њиховим очима, то је база за могући војни мостобран са Русијом. У, наводном, шпијунском гнијезду у Нишу била је и наша екипа.

У "шпијунско гнијездо" у Нишу, за које неки тврде да је чак и противтежа америчкој бази Бондстил на Косову, улази се без проблема, без стражара и ограда. "Љуто руско упориште на Балкану" састоји се од три ладе ниве, четири чамца за спасавање, два ватрогасна возила, агрегата, душека и пољске кухиње.

Технологије, достојне филмова о Бонду, ипак има. Центар има могућност сателитског праћена олуја, пожара и другог невремена и самосталног прављења прогноза и плана реаговања. Ништа мање импресивни нису ни инструктори који обучавају српске спасиоце.

Они су похвалили српске колеге, ипак напомињући да нису имали ситуација несрећа великих размјера као они у Русији. Зато сматрају да српски ватргасци треба да буду обучени и за такве акције.

Руско - српски центар формиран је на основу билатералног споразума двије земље, њихов посао је обука и неколико пута демонстрирана помоћ у ванредним ситуацијама у Србији, БиХ и Словенији, што су доказали и у овогодишњим пожарима који су захватили дио Србије. Оно што није испуњено из тог билатералног споразума јесте давање дипломатског статуса особљу, а какав имају све стране мисије у Србији, па и НАТО. Апсурдна је чињеница да су Руси који су до сада поклонили Србији четири робота ватрогасца, вриједна по милион и по долара, и двадесет ватрогасних возила, а да су због недобијања тог статуса, на донацију морали да плате царину.

Кажу да они раде по плану, али да је са српске стране то "питање политике". Истичу да фунцкионишемо без статуса, а када би то добили било би им много лакше, поготово финасијски. Схватају и да је, како кажу, Влада Србије због рјешења питања овог центра уцијењена.

Невјероватан је податак да су земље из окружења, укључујући и Босну и Херцеговину, током прошлогодишњих пожара одбиле помоћ руских авиона.

Руски сапсиоци кажу да у БиХ нису прихватили њихову помоћ, јер "имају своје снаге и средства". Касније су, како кажу, НАТО хелокоптери гасили тај пожар. Такође, кажу, таква ситуација била је и у Грчкој и Црној Гори. Недавно им се Црна Гора није хтјела обратити за помоћ. Руси указују да је ријеч о политичком питању, а људи губе животе, имовину...међутим, "политика је изнад".

Бављење хуманитарним радом, привилегија је, чини се, само одабраних. Запад се боји блиских веза Србије с Русијом, а ЕУ упозорава да ако Србија хоће да буде члан, мора да има заједничку безбједносну политику са Унијом, а не са Русијом. Четири ватрогасца тако у геополитичким односима, имају тежину читаве армије, а Руси добро морају да пазе шта и гдје гасе. Угасе ли пожар на погрешној територији, могли би изазвати међународни инцидент.