latinica  ћирилица
23/09/2017 |  16:36 | Аутор: РТРС

Агенција Муди смањила кредитни рејтинг Лондона

Бонитетна агенција Муди"смањила је кредитни рејтинг Велике Британије, јер више није увјерена да ће Лондон бити у стању да успостави замјену за споразум са ЕУ о слободној трговини који значајно ублажава негативни утицај Брегзита.

Смањење кредитног рејтинга објављено је само неколико часова након говора британске премијерке Терезе Меј.

Према оцијени британског дневника Индипендент, вијест о смањењу кредитног рејтинга представља велики ударац за Мејову само неколико часова након њеног говора одржаног у Фиренци током којег је она потврдила да ће Лодон изаћи са јединственог тржишта ЕУ, али је пружила веома мало јасноће у плановима за алтернативни економски однос са Бриселом.

Муди је, такође упозорио на несигурност пословања и да ће тренутни планови за Брегзит изазвати "ерозију средњорочне економске снаге Британије".

"Док британска Влада покушава да постигне дубок и свеобухватан споразум о слободној трговини са ЕУ, чак и у најбољем случају то неће донијети исти приступ том тржишту какав тренутно има Британија", истиче ова агенција уз оцијену да ће споразумом бити донијети додатни трошкови, изазван раст регулаторног и административног терета за британске фирме и биће угрожен ланац снабдјевања који повезује Британију и ЕУ.

Извор: СРНА