latinica  ћирилица
23/09/2017 |  11:36 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Црнадак: Не постоји консензус о пуноправном чланству у НАТО, али су сви за сарадњу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је у Њујорку да у БиХ не постоји консензус о пуноправном чланству у НАТО-у, али да постоји пуна сагласност око наставка сарадње са Алијансом, укључујући што брже активирање Акционог плана за чланство /МАП/.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Црнадак је учествовао јуче на састанку министара иностраних послова земаља Америчко-јадранске повеље /А5/ чији је домаћин био министар иностраних послова Македоније Никола Димитров.

"У наставку излагања Црнадак је појаснио да се све парламентарне партије из Републике Српске противе пуноправном чланству, али да наставак сарадње са НАТО-ом подржавају сви, укључујући и СНСД чији је високи функционер Небојша Радмановић, као члан Предсједништва БиХ, потписао званичан захтјев за активирање МАП-а", саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је додао да БиХ наставља са реформама и у другим секторима, а нарочито у оним који су повезани са процесом евроинтеграција.

Црнадак је на састанку истакао да БиХ цијени значај Америчко-јадранске повеље јер омогућава размјену мишљења и сарадњу у области безбједности у региону.

Поред министара иностраних послова земаља чланица А5, овом састанку присуствовао је и замјеник помоћника државног секретара САД-а Хојт Брајан Ји, са којим је Црнадак имао краћи сусрет по завршетку министарског састанка.

Црнадак се јуче састао и са предсједником Националног комитета за спољну политику САД-а Розмари Дикарло са којом је размијенио мишљења о актуелној ситуацији у БиХ и региону, процесу европских интеграција БиХ и сарадњи са НАТО-ом, те актуелним свјетским политичким темама.

Црнадак учествује на 72. засједању Генералне скупштине УН, која се одржава у Њујорку.

Извор: Срна