latinica  ћирилица
23/09/2017 |  11:28 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Бањалука: Кампања подршке дјеци обољелој од рака

Активисти и волонтери бањалучког Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" данас су у Бањалуци организовали кампању "Златни септембар" у циљу подршке дјеци обољелој од рака и подизању свијести у јавности о потреби борбе против ових обољења.
Кампања "Златни септембар" - Фото: СРНА
Кампања "Златни септембар"Фото: СРНА

Катица Керкез из Удружења "Искра" рекла је Срни да је ова акције, током које су дијељене златне траке, балони и промотивни штампани материјал, организована и као вид подршке које сваке године Међународна организација родитеља дјеце обољеле од рака организује у септембру.

"Више за циљ имамо да јавности скренемо пажњу на предрасуде с којима се дјеца обољела од рака суочавају након успјешног изљечења и кад треба да се врате у своју матичну средину. Незнање које влада у друштву о дјечијем раку доприноси томе да се та дјеца суочавају са предрасудама да је рак заразан, да се и друга дјеца могу разболити уколико су у друштву дјеце која су имала овај проблем", навела је Керкзова.

Према њеним ријечима, јавља се сажаљење према обољелој дјеци, осјећање које не треба да буде примарно.

"Таквој дјеци је потребан један нормалан приступ, јер они нису другачији, и не треба да буду издвојени у друштву", нагласила је Керкезова.

Она је додала да се не може рећи колико дјеце је обољело или колико их се лијечи од рака у Републици Српској, јер не постоји национални регистар за рак, али да се може рећи да се тај број не смањује.

Извор: Срна