latinica  ћирилица
23/09/2017 |  10:54 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Пријаве против четири држављана Литваније због злоупотреба у "Алумини"

Због злоупотреба у зворничкој "Алумини", Управа криминалистичке полиције МУП-а Српске поднијела је, Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминалитета Републичког тужилаштвам Извјештај против четворице држављана Литваније.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Четири Литванца против којих је МУП Републике Српске поднио Извјештај о почињеним кривичним дјелима злоупотребе у зворничкој "Алумини" су Миндаугас Казакевичиус, Виргиниус Вајега, Мартинас Угианскис и Гиедриус Григалиус, сазнаје РТРС.

Кривично дјело је извршено тако што је М.К. као одговорно лица Фабрике глинице "Бирач" Зворник у периоду од 2010. до 2014. године са рачуна "Алумине" у више наврата без правног основа одобрило исплату од укупно 26.057.652 КМ за два правна лица.

У саопштењу се наводи да је Г.Г. је као одговорно лице у "Алумини" без правног основа одобрило исплату од 165.000 америчких долара правном лицу из Колорада /САД/.

Лица В.В и М.У. као одговорна лица за радње надзора и контроле законитости пословања предузећа у Фабрици глинице "Бирач" пропустила су дужно чињење и омогућила незаконито поступање лица М.К. и Г.Г.

На тај начин пријављена лица су за више правних лица прибавила противправну
имовинску корист у укупном износу од 26.881.589 КМ и 165.000 долара, за колико су оштетили "Алумину".

Извор: РТРС/Срна