latinica  ћирилица
23/09/2017 |  10:02 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Поглавар Александријске цркве и све Африке започео посјету Србији

Његово блаженство папа и патријарх александрисјки и све Африке Теодор Други започео је своју посјету Његовој светости патријарху српском Иринеју и Српској православној цркви.
Патријарх александријски у Србији (фото: www.spc.rs) -
Патријарх александријски у Србији (фото: www.spc.rs)

Патријарха Теодора и посланство Александријске цркве на београдском аеродрому "Никола Тесла" синоћ је дочекао патријарх српски Иринеј заједно са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем и епископима - бачким Иринејем, жичким Јустином, зворничко-тузланским Фотијем и ваљеским Милутином.

Дочеку су присуствовали амбасадори Грчке и Египта у Београду Елиас Елиадис и Езледин Фахми Махмуд Фахми, док пратњу Александријске цркве чине митрополити гвинејски Георгије и пилусијски Нифонт, као и секретар Синода високопреподобни архимадрит Данило, саопштено је из Српске православне цркве.

Патријарх српски Иринеј је гостима пожелио добродошлицу у Србију, земљу Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

"Добродошли међу верни српски народ који Вас са радошћу, упоредивом само са васкршњом радошћу, срдачно дочекује и поздравља", рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да најсветија Александријска црква, не само по благодати коју је примио њен оснивач Свети апостол и јеванђелист Марко, већ и због безбројних духовних подвига, особито подвига мучеништва и исповједништва, с правом ужива неподијељену част и углед "судије васељене" изражен у титули њених поглавара.

"У народе који су тога свесни спада и наш српски, светосавски народ", истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх Теодор Други је подсјетио да је прије неколико деценија упознао тадашњег српског патријарха Германа и уз њега епископе Стефана и Саву. "Тада је моје срце остало са Вама у Србији, јер сам доживио побожност и честитост, али и храброст српског народа у тим тешким годинама", рекао је патријарх Теодор.

Он је присутнима на аеродрому захвалио за топао пријем и истакао да је дошао да поново нагласи везу љубави и јединства између двије цркве - древне славне Патријаршије александријске и апостолске Цркве Светог Саве - Цркве Српске.

Програмом посјете предвиђено је да централни догађај буде Саборна света литургија у Храму Светог Саве у Београду, коју ће патријарси са архијерејима обје цркве служити сутра.

Заједно са патријархом српским Иринејем, епископима, свештенством и монаштвом, патријарх Теодор ће посјетити и манастире у Крушедолу, Хопову, Жичи, Студеници, Сопоћанима, Пећкој Патријаршији, Високим Дечанима, Нишу и манастир Раваницу.

Поглавари двије цркве ће се сусрести и са водећим личностима државног и друштвеног живота Србије, а водиће и званичне разговоре који ће се тицати актуелних питања и проблема са којима се суочавају обје Цркве, али и православље и хришћанство у цјелини.

Извор: Срна