latinica  ћирилица
23/09/2017 |  08:23 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Освештан Храм Нерукотвореног Образа Христовог у Источној Илиџи

Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је данас у Кули да би српски народ требало да настави традицију изградње цркава и манастира, те надокнади оно што деценијама није грађено и што је порушно.
Митрополит Хризостом освештао храм у Кули - Фото: СРНА
Митрополит Хризостом освештао храм у КулиФото: СРНА

"Они који не знају шта је светиња приговарају нам да градимо цркве као да их је мало, а треба да знају да смо тек на почетку", поручио је митрополит Хризостом након што је освештао храм Нерукотвореног Образа Христовог у комплексу "Источник" у Кули, општина Источна Илиџа.

Митрополит дабробосански је у обраћању вјерницима нагласио да треба градити цркве, надокнадити оно што деценијама није грађено, што је порушено, уништено, што су затрли, те напоменуо како српски народ памти све своје светиње.

Владика Хризостом је рекао да ово мјесто има посебну намјену да се даноноћно приноси литургија Богу за спасење оних који су овдје смјештени из познатих разлога као и за спасење цијелог свијета.

Митрополит дабробосански је нагласио да је нова црква подигнута из чисте вјере и љубави према Богу, те указао да је свако освештање храма велики и непоновљив историјски догађај.

"Ово мјесто данас је постало свето мјесто, постао је свети храм и желим свима вама који сте се трудили око његове изградње, који сте ово осмислили, који сте планирали, да захвалим, да призовем благослов Божији на вас", рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом је уручио златни орден Свештеномученика Петра Митрополита сарајевског и дабробосанског Вукашину Црњаку из Источне Илиџе за велики и изузетан материјални и духовни допринос напретку Српске православне цркве у Митрополији дабробосанској, посебно при изградњи новог храма.

Храм Нерукотвореног Образа Христовог подигнут је на земљишту којим газдује Казнено поправни завод Кула.

Темеље храма је прошле године освештао Његово преосвештенство епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије.

Извор: Срна