latinica  ћирилица
22/09/2017 |  18:21 | Аутор: РТРС

Тодорић најавио борбу - Влада ми је украла 'Агрокор'

Власник Агрокора Ивица Тодорић први пут се обратио јавности послије, како је навео, највећег скандала у историји Хрватске, с намјером да одговори на свако питање.
Ивица Тодорић - Фото: Pixsell
Ивица ТодорићФото: Pixsell

Он је оптужио руководство Хрватске да је, по унапријед припремљеном плану, хтјело да прикаже “Агрокор“ као случај Пармалата. “Умјесто чињеница и истине, сугерисали су да су у 'Агрокору' отуђене огромне суме новца. Данас, седам мјесеци касније, нема случаја Пармалат. Циљ таквог дјеловања највиших званичника Владе и Сабора, кроз директни политички интервенционизам, био је доношење неуставног закона Лекс Агрокор и национализација приватне имовине, а овакав случај отимања приватног власништва није забиљежен у савременој Еуропи. Ја и Управа 'Агрокора' потписали смо активацију закона, а сада посебно наглашавам, под уцјеном, присилом, пријетњама, манипулацијама законским одредбама и невиђеним медијским линчем“, навео је Тодорић.

Даље истиче да је "Агрокор" градио мостове тамо гдје су други рушили. “Улагали смо милијарде - како у Хрватску, тако и у сусједне земље, опремали људе најмодернијим знањима и технологијама. Гдје су политичари својим недјеловањем и незнањем расељавали становнике, ми смо стварали претпоставке за останак и просперитет успјешних и задовољних људи, својих на своме. У нашем амбициозном развоју, увијек смо се, као и бројне друге компаније, нарочито у земљама у транзицији, сусретали с изазовима.

Међутим, увијек смо их и успјешно рјешавали. Почетком 2017. године нити један ванредни догађај није био присутан у пословању Агрокора. Напротив, стајали смо боље него раније и имали велике перспективе“, додао је. Тодорић је истакао да су његови резултати мјерљиви, а мјерљиви су и резултати ванредне управе која данас управља отетом компанијом.

“Под ванредном управом значајан дио Агрокорове имовине је блокиран и изгубљена је контрола над дијелом операција у сусједним земљама. Против Агрокора су покренуте бројне судске тужбе које пријете укупној стабилности и одрживости компаније. Приход је пао за отприлике 20% , а синергије, у које су уложене, а и које вриједе милијарде, се уништавају. Ванредна управа добављаче третира неједнако. Агрокор је оптерећен непотребним и нелегалним кредитом, који су за себе дизајнирали стрвинарски фондови, а заложена је и сва кључна стратешка имовина, и то трусту Мадисон Пацифик лтд са сједиштем у Хонг Конгу. Ако се овакво стање настави сви ће повјериоци, осим Рамљакових повлаштених фондова, њему блиских добављача, партнера, савјетника и сарадника изгубити огромне вриједности. То је права истина. Све остало су лажи и обмане ванредне управе и њених политичких спонзора, што ће будућност и чињенице врло брзо показати“, навео је.

Потом се осврнуо и на улогу државе. “У тренутку када је Агрокор нападнут најпрљавијом политичком и медијском кампањом у историји наше земље, Влада Републике Хрватске није, као што то чине владе свих свјетских држава, од САД-а до Њемачке, није подржала своје кључне индустрије и највећег подузетника. Напротив, Влада је била кључни учесник те кампање и спроводилац противуставне и незаконите национализације, која ће, увјеравам вас (показаће вријеме), по посљедицама за хрватску привреду и индустрију бити равна велеиздаји. Данас се кула од карата, коју су лажима изградили Мартина Далић, Анте Рамљак и њихови партнери и помагачи, руши. Остају још биланси Агрокора и његових друштава у којима ванредна управа на челу с Антом Рамљаком конструкцијама и притисцима омогућује људима из фонда Книгтхед да директно управљају и манипулишу билансима. То чине како би створили претпоставке за стицање стотина милиона евра неприпадајуће финансијске користи.

-Агрокорове милијарде заиста су изгубљене, али не мојом, нити кривицом мојих сарадника, него владиним активностима уочи и након доношења Лекс Агрокора. О томе ћу ускоро јавно говорити, најавио је.

Такође, Тодорић је истакао да ће се грађани Хрватске и региона увјерити да је национализација “Агрокора“ политички пројекат који је у супротности са интересима Хрватске. “Владином одлуком о национализацији Агрокора проузрочене су далекосежне привредне и финансијске штете које се већ мјере у милијардама куна. Уништава се индустрија и њена тржишна позиција у Европској унији.

Хрватска и регија притом губе синергијске учинке у ЕУ. Такве одлуке Владе Републике Хрватске земљу су увукле у позицију високог друштвеног и политичког ризика за што неће моћи избјећи одговорност јер иза сваког противправног отимања, иза сваког криминала, увијек стоје појединци с конкретним именима и презименима. Стога ћу у наредном времену, а у циљу заштите вриједности улагања у Агрокор, радних мјеста и привреда држава у којима послујемо те свих наших дионичара, покренути све правне радње које су ми на располагању, како у Хрватској, тако и пред међународним тијелима. Притом ћу јавним иступима и објавом релевантних докумената у потпуности разоткрити спрегу политике, приватних интереса шефова фондова и важних људи из самог Агрокора, а која је стварни разлог доношења неуставног Лекс Агрокора, закључио је Тодорић а преноси Б92.