latinica  ћирилица
22/09/2017 |  17:35 ⇒ 23/09/2017 | 17:11 | Аутор: РТРС

Одлука о суспендовању референдума на наредној сједници Парламента (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске требало би на наредном засједању да донесе одлуку о суспендовању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Предсједник парламента Недељко Чубриловић, изјавио је за Радио Републике Српске, да ће већ наредне седмице бити одржане консултације, а потом и Колегијум, на којем би био одређен тачан датум сједнице.

Америчка амбасадорка Морин Кормак поручила је из Бањалуке, да одлуку о референдуму треба укинути, а не суспендовати. Убрзо јој је стигао одговор.

На наредној сједници парламента Српске, одлука о одржавању референдума о раду Суд и Тужилаштва БиХ, биће суспендована, каже Недељко Чубриловић. Колегијум би наредне седмице требало да закаже датум одржавања 22.редовног засједања. На ово питање треба ставити тачку, без политизовања и нагађања да ли је неко капитулирао, каже Чубриловић

- Оцјена позиције је да би оддлука о одржавању референдума у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ требало да се стави ван снаге, односно да се на наредној сједници Парламента Српске објави одлука о стављању ван снаге претходне одлуке - рекао је Чубриловић.

Америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак поручила је како није довољно само суспендовати или одгодити референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, већ у потпуности, како је рекла, анулирати. 

- Референдум мора бити отказан, не само суспендован или привремено обустављен. Фокус треба бити унапређење економије и отварање радних мјеста. Овакве ствари одвлаче стране инвестиције - сматра Кормак. 

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је за Срну да се америчка амбасадорка у БиХ одавно не држи правила дипломатског дјеловања. На питање да прокоментарише њену изјаву о референдуму и да је за укидање америчких санкција њему потребно трајно опредјељење за будућност, Додик каже да је тиме не само изашла из оквира доброг дипломатског понашања, већ носи и дозу злурадости, јер суспензију референдума покушава довести у везу са санкцијама које су САД наметнуле по њеном диктату.

- Референдум није заказиван нити се одгађа због Кормакове, нити њене амбасаде, која очито крши основне принципе спољне политике новог америчког предсједника, који често истиче да се САД неће мијешати у унутрашња питања других земаља - нагласио је Додик.

Он је нагласио да остаје дилема да ли Кормакова говори у интересу и у име опозиције у Републици Српској или Бакира Изетбеговића, или она сматра да је то једно те исто, али једно је очито - не говори у име своје државе. Да америчка амбасадорка не би требало да се мијеша у питања из надлежности парламента Српске, сматра и шеф СНСД-овог клуба у НСРС.

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, каже да је знао да се референдум о Суд и Тужилаштву БиХ никада неће одржати.

- Двије године крила одлука о овим референдуму с намјером да се она уопште не објави. 
Све је било што видимо. Чињеница је да се двије године покушавало сакрити и необјавити одлука о томе. То је својеврсни политички кукавичлук, али шта ћемо шта је ту је - каже Иванић.

Младен Иванић никада није био дио ниједне снажне одлуке у корист Српске и све његове одлуке биле су штетне по државу и народ, те би било добро да бар јавно не моралише, јер у Српској живе људи који добро памте, поручио је предсједник Милорад Додик. 

- Три године на мјесту српског члана Предсједништва Иванић је потрошио за ухљебљење партијског кадра, а главна улога му је да чува празно мјесто српског члана Предсједништва и на тај начин помаже Сарајеву, исто као што је не дајући подршку референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ директно помогао Сарајеву да профитира на овом питању - одговорио је Додик.

Колико је успјешан и колико води рачуна о Републици Српској, каже Додик, видјело се и јуче када је опет "преспавао" сједницу Предсједништва БиХ и пропустио да у платформи која се нашла пред Генералном скупштином УН буде наведено да у БиХ нема консензуса о НАТО-у. Ако није преспавао онда се поставља питање да ли је Иванић, познати калкулант, војно неутралан у Бањалуци, а у Сарајеву и Бриселу и те како агилан на убрзавању пута БиХ у НАТО", поручио је Додик.