latinica  ћирилица
22/09/2017 |  17:30 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Нова димензија афере "Прислушкивање" (ВИДЕО)

Обавјештајна "афера" која је затресла односе званичног Сарајева и Загреба из дана у дан добија смисао и потврду кроз изјаве министра безбједности БиХ. Драган Мектић данас је рекао да је ОБА БиХ пресретала телефонске разговоре и прислушкивала групу неименованих људи из БиХ чији је циљ, како каже, да угрози економске интересе БиХ.
ОБА БиХ - Фото: РТРС
ОБА БиХФото: РТРС

Његов замјеник Мијо Крешић, пак тврди да је за цијели случај чуо из медија, јер ОБА за свој рад није одговорна Министарству безбједности. Нејасно је одакле Мектићу оперативни подаци о прислушкивању које износи на конференцијама за новинаре.

Сада је већ извјесно да је ОБА БиХ дужи временски период тајно пратила и прислушкивала групу хрватских привредника у БиХ који имају пословне, па и политичке везе у Хрватској. Праћени су по закону, јер су пријетња по економске интерес у БиХ, каже Драган Мектић.

- Рекао сам да поједине групе,групације из БиХ у вези са неким групацијама изван БиХ желе на један нелојалан и незаконит начин овладају дијелом стратешких економских интереса БиХ.  Ништа није урађено против интереса друге државе посебно Хрватске - сматра Мектић.

Иако Мектић тврди да ОБА није дјеловала према званичницима сусједне државе, хрватски Сабор тражи расправу о афери прислушкивања за коју је према писању тамошњих медија одговорна ОБА Би, Х на чијем челу је Осман Мехмедагић, близак пријатељ породице Изетбеговић.

- У сваком случају да то није добро, да је то за осудити, али у овом тренутку немам комплетне информације и волим о томе заузимати ставове тек када добијем комплетну информацију - рекао је премијер Хрватске Андреј Пленковић.

ОБА БиХ о свом раду информише Предсједништво и Извршни обавјештајни одбор Савјета министара БиХ који чине Денис Звиздић и његова два замјеника. Одакле Мектићу оперативни подаци о праћењу групе људи која подрива економске интересе БиХ није јасно ни његовом замјенику.

- ОБА БиХ за свој рад није одговорна Министарству безбедности БиХ и ми немамо увид у њезин рад. Симптоматично је свакако ако је неко препознао само Хрвате као оне који нарушавају економске интересе БиХ. Мислим да је ту нешто сасвим друго у питању - нагласио је замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић. 

Начелник Томиславграда Иван Вукадин, један је од оних које је ОБА БиХ, према писању хрватског "Национала" тајно пратила и "стрпала" у кош потенцијалних пријетњи за економски интерес БиХ, јер је како каже, разговарао о докапитализацији Рудника боксита у Посушју.

- И наравно да то није удар на економски интегритет БиХ већ супротно ,ово што министар Мектић ради то је удар на економију, јер какву поруку шаље инвеститорима министар Мектић, да ми смо вас пратили и пратићемо Вас убудуће - истакао је начелник општине Томиславград Иван Вукадин.

Незванично из више извора из Мостара сазнајемо да је цијела афера осмишљена не да би се спријечио наводни улазак руског капитала преко хрватских фирми у БиХ већ да би се Хрвати приказали, ма како то нереално звучало, као „мали“ Руси. Блискост с Русима би по том сценарију срушио надања Хрвата да ће им Американци помоћи да промИјене Изборни закон БиХ. Ако знамо која бошњачка партија се противи промјени тог закона јасно је гдје план и осмишљен ,само је питање каква је улога Драгана Мектића.