latinica  ћирилица
22/09/2017 |  16:45 | Аутор: РТРС

Србија не може прихватити формирање војске Косова

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да је, током разговора са замјеником генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилер у Бриселу, пренио да Србија никако не може да прихвати формирање војске самопроглашеног Косова.
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija) -
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija)

Он је додао да евентуално формирање војске самопроглашеног Косова Србија сматра безбједносном пријетњом и великим проблемом за цијели регион.

"Али, снажно подржавамо Кфор и улогу НАТО-а у њему. Сматрамо да се улога Кфора ни на који начин не сме умањити, као и да се ни на који начин на простору Косова и Метохије не сме осетити недостатак његовог утицаја", рекао је Вулин.

Он је са Готемилеровом размијенио мишљења о политичко-безбједносној ситуацији у региону, те о актуелним питањима сарадње под окриљем програма "Партнерство за мир" и сарадње Војске Србије са снагама Кфора, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Вулин је захвалио Готемилеровој за напоре које чини на укупној стабилизацији безбједносног стања и на подршци и разумијевању позиције Београда у региону и шире.

Он је додао да ће Србија водити рачуна да своју сарадњу са НАТО-ом унапређује кроз "Партнерство за мир" и да узима све оно што је корисно за земљу и војску.

Готемилерова је посебно захвалила предсједнику Србије Александру Вучићу на храбрости са којом води Србију и унутрашњи дијалог када је ријеч о Космету.

Током одвојеног сусрета са помоћником генералног секретара за инвестиције у области одбране Камилом Грандом, Вулин је пренио посвећеност Србије процесу нормализације цивилног ваздушног саобраћаја изнад Балкана.

Он је нагласио неопходност наставка разговора усмјерених на налажење обострано прихватљивог рјешења у наведеном процесу, које треба да буде засновано на Резолуцији Савјета безбједности УН 1244 и Војнотехничком споразуму.

"Унапређење безбедности и контроле ваздушног саобраћаја на овом простору треба да буде приоритет у овом заједничком подухвату", нагласио је Вулин.

Извор: Срна