latinica  ћирилица
22/09/2017 |  16:29 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Меј о Брегзиту - период примјене ће трајати двије године

Британски премијер Тереза Меј изјавила је данас да ће период примјене "Брегзита" трајати око двије године.
Британска премијерка Тереза Меј (фото: twitter.com/Number10gov) -
Британска премијерка Тереза Меј (фото: twitter.com/Number10gov)


"Током периода примјене, људи ће моћи да долазе да живе и раде у Британији, али неће бити регистрационог система, што је суштинска припрема за нови режим", рекла је Мејова у говору у Фиренци.

Она је рекла да су "људи гласали за напуштање ЕУ и крајем марта 2019. године" и да ће Британија то учинити крајем марта 2019. године. Мејова је додала да су грађани гласањем подржали "уредан" излазак из европског блока.

Она је нагласила да и даље вјерује да је боље да нема никаквог договора Лондона и Брисела о условима "Брегзита", него да се склопи лош споразум.

Британски премијер је рекла да схвата да "Брегзит" није оно што су жељели лидери Уније, али да сада обје стране желе да се то обави што прије и да је на лидерима да "одреде тон" тог процеса.

Када је ријеч о трговинским односима, треба пронаћи "креативно рјешење", изјавила је Мејова додала да су потребне гаранције пословном свијету, да би компаније могле да се припреме.

"То обухвата наставак учешћа у политикама и програмима који промовишу науку, образовање, културу и узајамну безбједност. Јасно је да је будућност Британије свијетла и да су наши темељи јаки", рекла је Мејова.

Она је оцијенила да "Брегзит" представља прилику за Британију и ЕУ да развију ново партнерство и додала да Лондон у овом тренутку има сасвим другачији однос са Унијом него Норвешка и Канада.

Извор: Срна