latinica  ћирилица
22/09/2017 |  14:31 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Мобилни планетаријум и вуртуелна путовања поново стижу у Бањалуку

Пријатељи Европске Ноћи истраживача – Астрономско друштво Србије опет стиже у град на Врбасу, и то са препознатљивом регионалном атракцијом – мобилним планетаријумом, а то све у оквиру Ноћи истраживача, у петак, 29. септембра у Бањалуци.
Ноћ истраживача - Фото: илустрација
Ноћ истраживачаФото: илустрација

Мобилни планетаријум је и претходних година изазвао велику пажњу посјетилаца, који су упркос великом реду чекали како би доживјели невјероватно искуство и "телепортовали" се у свемир, у само неколико тренутака.

Мобилни планетаријум је симулација небеског свода у природи - могу да се виде звијезде и привидно кретање неба; могу се посматрати и планете, кретање планета по небу; може да се "отпутује" на појединачне планете, на њихове сателите, да се доживи симулација кретања сателита око планета, виде сазвијежђа, астеризми, објекти ван Сунчевог система, звјездана јата, друге галаксије, галактичка јата, и још много тога.

Централни дио манифестације у Бањалуци, ове године ће бити одржан у Банском двору. Посјетиоцима "Ноћи у којој је све могуће" врата ће традиционално отворити Музеј савремене умјетности Републике Српске и Музеј Републике Српске, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Народно позориште Републике Српске и Дјечије позориште Републике Српске, са мноштвом садржаја и активности за све узрасте.

Дио програма и радионице за најмлађе биће одржане у Техничкој школи, те у Дому омладине.

Манифестација Европска Ноћ истраживача се одржава по шести пут у Бањалуци, а број посјетилаца претходне године премашио је цифру од 17 хиљада људи. Љубитељи науке, умјетности и откривања непознатог ће уживати током петка, 29. септембра, јер ће се шест градова у БиХ претворити у праву ризницу знања и науке.