latinica  ћирилица
22/09/2017 |  13:46 ⇒ 23/09/2017 | 17:12 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ нема своју имовину ни по Уставу ни по Дејтонском споразуму

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са војним аташеима из девет држава дипломатских представништава у БиХ, а доминантна тема састанка била је рјешавање питања перспективне војне имовине, које се, како је истакао предсједник Српске, покушава наметнути противно законима и Уставу БиХ.
Предсједник Републике Српске разговарао са војним аташеима из девет држава дипломатских представништава (Фото: predsjednikrs.net) -
Предсједник Републике Српске разговарао са војним аташеима из девет држава дипломатских представништава (Фото: predsjednikrs.net)

"Република Српска никада није била против намјера да се перспективна војна имовина додијели на располагање Министарству одбране, све док постоје потребе за том имовином", рекао је предсједник Додик, наглашавајући да Република Српска такође никада није дала свој пристанак да та имовина пређе у власништво било које институције БиХ, с обзиром да ни по Дејтонском мировном споразуму ни по Уставу БиХ нема своју имовину.

Додик је подсјетио саговорнике на политички споразум свих лидера најутицајнијих политичких партија у БиХ из 2012. године којим је договорено рјешење питања и војне и остале државне имовине, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

"Тај споразум никада није проведен, али ни стављен ван снаге", подсјетио је предсједник Српске.

Што се тиче Оружаних снага БиХ, Додик је рекао да се Република Српска не противи њиховом постојању, али да се противи повећању броја припадника Оружаних снага, што аутоматски повећава и ставку у буџету за те намјене.

Он је и овом приликом нагласио да је Република Српска снажно опредјељена за очување мира и стабилности и да је активан партнер у антитерористичкој коалицији.

Предсједник Републике Српске информисао је војне аташее и о битним политичким питањима у Републици Српској и БиХ.