latinica  ћирилица
22/09/2017 |  12:39 | Аутор: РТРС

Федерација поништила тендер за куће српских повратника

Представници федералног Министарства за расељена лица и избјеглице свјесно су начинили пропусте да би били поништени тендери за изградњу више од 100 кућа за српске повратнике на подручју општина Гламоч, Дрвар и Босанско Грахово, изјавили су чланови повратничких удружења у овим локалним заједницама.
Куће за повратнике - Фото: РТРС
Куће за повратникеФото: РТРС

У Удружењу "Старо село" из Гламоча кажу да је ово један од примјера опструкције повратка у наведене локалне заједнице.

"Велике наде смо полагали у Регионални програм стамбеног збрињавања у оквиру кога је у Гламочу до краја године требало да буде изграђено 50 кућа за повратнике. Међутим, како сада ствари стоје од тога неће бити ништа", наводе у овом удружењу. Они питају како је могуће да два тендера буду поништена - један ради грешака у припреми тендерске документације, а други без икаквог образложења?

"Средства за обнову кућа су донаторска, а не федералног министарства. Нажалост, ово није спријечило представнике Министарства да опструишу изградњу српских кућа", кажу.

Начелник општине Гламоч Радован Марковић рпотврдио је да је добио обавјештење од федералног Министарства за расељена лица и избјеглице да су поништени тендери за изградњу српских кућа у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања.

"Да је било добре воље куће би биле изграђене до краја године. Разочаран сам односом федералних власти према српским повратницима", додао је Марковић.

Он тврди да се овакве ставри дешавају и са другим пројектима које спроводи федерално Министарство за расељена лица и избјеглице.

"Очигледно је да им није у интересу да се Срби врате у ФБиХ. Без помоћи Владе Републике Српске, Срби у овом ентитету би били у још тежој ситуацији", каже Марковић.

У протеклих неколико година, Влада Републике Српске је за српске повратнике на простору ФБиХ издвојила 4,2 милиона КМ.

Извор: СРНА