latinica  ћирилица
22/09/2017 |  12:30 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Обиљежен "Дан без аутомобила" (ФОТО)

Град Приједор је данас, поводом обиљежавања европске кампање "Дан без аутомобила", обуставио саобраћај за сва моторна возила у ужој градској зони, а најмлађи Приједорчани су на бициклима или пјешице дефиловали затвореним улицама.
Приједор - Дан без аутомобила - Фото: СРНА
Приједор - Дан без аутомобилаФото: СРНА

Шеф Одсјека за саобраћај и паркинге Александар Јефтић рекао је новинарима да је основна идеја обиљежавања овог дана промовисање алтернативних видова саобраћаја, те указивање на проблеме које аутомобили са собом носе, а то су саобраћајне несреће, загађење ваздуха или бука.

"Остављањем аутомобила код куће и кретањем бициклом, пјешице или јавним превозом живот у градовима се може учинити здравијим, квалитетнијим и угоднијим. Овом акцијом подстичемо наше суграђане да размишљају на тај начин", нагласио је Јефтић.

Обустава саобраћаја за сва моторна возила трајаће од 11.00 до 14.00 часова.

У обиљежавању "Дана без аутомобила" учествовали су приједорски основци и чланови спортских клубова, а придружила су им се и дјеца из вртића која су кредом осликавала улице Приједора.

У Новом Граду је данас, у организацији Ауто- мото друштва, обиљежен Дан без аутомобила.

У Улици Петра Кочића саобраћај је био обустављен два часа, а за то вријеме дјеца из вртића "Пчелица Маја" и ученици основних школа су цртали, трчали и возили бицикла.

Нови Град - обиљежен Дан без аутомобила (Фото: СРНА)

Секретар Ауто-мото друштва "Уна" Слободан Личина рекао је да је ово симболична акција у коју су укључени најмлађи.

"Ауто-мото друштво организује током године више акција у вези са безбједношћу саобраћаја, а знатан дио тих активности намијењен је најмлађима. Данас смо хтјели да кроз игру науче да се у свијету обиљежава `Дан без аутомобила`", рекао је Личина и додао да су сви учесници добили захвалице.

У Градишци је данас, поводом обиљежавања "Дана без аутомобила", за саобраћај била затворена главна Видовданска улица, гдје су одржана такмичења у одбојци и фудбалу, кросу, бициклијада и вожња бицикала на полигону, дефиле фијакера и културно-забавни програм.

Градишка - обиљежен Дан без аутомобила (Фото: СРНА)

Замјеник начелника Градишке Огњен Жмирић рекао је да је циљ европске иницијативе да пробуди свијест грађана о томе да за превоз не морају увијек користити аутомобиле, већ да више возе бицикле, пјешаче или користе колективне видове превоза.

"Већи градови сигурно имају више проблема узрокованих саобраћајним гужвама него Градишка, али и ми морамо бити свјесни да у будућности можемо да имамо веће гужве у саобраћају наго данас", навео је Жмирић.

У спортско-забавном програму манифестације "У град без аутомобила", чији је организатор и покровитељ општина Градишка, учествовала су дјеца из Предшколске установе "Лепа Радић", ученици основниих школа и Средње стручне и техничке школе, Ауто-мото друштво Градишка и Комунално предузеће "Градска чистоћа", Културно-умјетничко друштво "Коловит" и други.

Европски дан без аутомобила обиљежава се 22. септембра у 3.000 градова широм Европе.

Ауто-мото друштво "Вишеград" обиљежило је данас Свјетски дан без аутомобила у сарадњи са саобраћајном полицијом, основном и средњом школом, те малишанима из обданишта "Невен".

Вишеград - Дан без аутомобила (Фото: СРНА)

У главној вишеградској Улици краља Петра Првог, у којој је од 8.00 до 16.00 часова забрањено саобраћање, организоване су дјечије игре и цртање на асфалту.

Секретар Ауто-мото друштва "Вишеград" Радован Липовац рекао је новинарима да затварањем главне улице организатори шаљу поруку да је могуће живјети без аутомобила, са циљем заштите животне средине.

Чланови Ауто-мото друштва "Вишеград" дијелили су летке о безбједности у саобраћају.

Извор: СРНА