latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:23 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Вучић није сигуран да Косово има довољно гласова за Унеско

Предсједник Србије Александар Вучић је, поводом изјаве потпредсједника Владе самопроглашеног Косова Беџета Пацолија да Приштина има довољно гласова за улазак у Унеско, рекао да се не би са таквом лакоћом кладио на тих 15 до 20 земаља како то данас чини Пацоли.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Вучић је, у изјави новинарима у Њујорку, указао да су српске власти већ анализирале све сусрете Пацолија, а на неколико састанака су били и присутни.

"Ми и Американци се по томе не слажемо. Они су признали независност Косова, они им помажу у прикупљању гласова за улазак у Унеско. Имамо супротан став о томе, али су Американци важни партнер Србији. Без Американаца нема рјешења о каквом год рјешењу говорили у савременом свету", рекао је Вучић.

Он је додао да ће се српске власти борити за своју земљу, а да ли ће успети остаје да се види, преносе београдски медији.

Вучић је нагласио да ће бити много тешко јер "они имају као коспонзоре многе од најмоћнијих земаља света".

"Нису то мишићи Албанаца са Косова, већ Американаца, Енглеза и многих других. Ми ћемо се са онолико снаге колико имамо, воље и правде колико носимо у себи, борити за своју земљу и покушати да сачувамо наш народ и наше светиње на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Он је истакао и да је ријеч о црквама и манастирима Српске православне цркве и да је готово цјелокупна културна баштина на Космету српска, те да не могу да је сачувају они који су је уништавали, рушили и палили.

Вучић очекује отворен, реалан, рационалан и паметан приступ у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији, који Србију и српско друштво води у будућност, а не у сукобе.

Он је навео да се не смије живјети искључиво у митској прошлости, као што се не смије одрећи онога што и даље припада Србији.

"Дијалог је увелико почео у Србији. Многи се већ изјашњавају о питању Косова и Метохије, бројни политички актери, институције. Црква је изашла више пута са ставовима. Наш посао је да то сада више институционализујемо, да те расправе и дијалог кроз концентрисане кругове проведемо на озбиљан начин", навео је Вучић.

Он је додао да ће свој став изнијети на крају, када буде саслушао све учеснике.

Дачић: Лаж је да самопроглашено Косово има довољно гласова за чланство у Унеску

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је велика лаж тврдња потпредсједника Владе самопроглашеног Косова Беџета Пацолија да Косово има довољан број гласова за чланство у Унеску.

Дачић подсјећа да су прије двије године Пацоли и Хашим Тачи на Генералној конференцији Унеска у Паризу, мислећи да се парама све може ријешити, покушавали да остваре чланство самопроглашеног Косова у тој организацији, по ходницима.

"Као што су изгубили тада, изгубиће и сљедећи пут када се буду кандидовали", поручио је Дачић.

Он је навео да се у овом случају ради о принципима, о кршењу међународног права.

"Велики број наших пријатеља, не само да није промијенио позицију у супротном смјеру, него су многе земље промијениле позицију у позитивном смеру по Србију", истакао је Дачић.

Он је додао да то значи да ће оне земље, које су биле уздржане сада гласати против пријема самопроглашеног Косова у Унеско, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је објаснио да је процедура таква да ће средином октобра бити одржан Извршни савјет Унеска и дотле би самопроглашено Косово морало да се пријави за кандидатуру, док је Генерална конференција Унеска у новембру, а сљедећа за двије године.

"За сада нема наговештаја да ће се пријавити, мислим да постоји страх да ће изгубити. Ја им не препоручујем да се кандидују", истакао је Дачић.

Говорећи о чланству самопроглашеног Косова у Интерполу, министар је навео да САД и западни спонзори утичу на Косово да повуче кандидатуру, јер се на истом дневном реду налази и пријем Палестине.

"Сада је због Израела тенденција да се све те тачке одложе за неку следећу конференцију. На овој конференцији у Пекингу, нема шансе да Косово има довољан број гласова да постане члан Интерпола", навео је Дачић у писаној изјави.

Он је додао да су све изјаве Пацолија велике лажи, пропагандни филмови, којима желе да покажу како се ситуација за ових неколико дана, од доласка Пацолија у Њујорк, драстично промијенила.

"Све је то лаж, а Србија је ојачала своју позицију и ускоро ћете видјети шта то конкретно значи", изјавио је Дачић у Њујорку.

Извор: СРНА