latinica  ћирилица
21/09/2017 |  19:18 ⇒ 22/09/2017 | 10:36 | Аутор: РТРС

И општина Лопаре финансирала БН телевизију! (ВИДЕО)

Општина Лопаре за медије и информисање годишње издваја 48.000 марака, од чега је само БН телевизији намијењена скоро половина ових средстава.
Лопаре - БН ТВ - Фото: РТРС
Лопаре - БН ТВФото: РТРС

Док опозиција у Лопарама сматра да је срамотно да је новац за ове намјене обезбијеђен, док истовремено касни исплата социјалне помоћи, а за подстицаје пољопривреди и наталитету у буџету није планирана ниједна марка - у Општини тврде да је све у складу са законом.

Буџет свега пет милиона марака, а много гладних уста у Лопарама. Док се новац троши за медијско праћење - трпи социјала, тврде одборници опозиције. Никада, кажу, нису добили одговор - којим медијима се исплаћује око 2.500 марака мјесечно.

Стеван Сандић, одборник СНСД-а у СО Лопаре, каже да се касни 19 мјесеци с исплатом социјалним категоријама,"за популациону политику није издвојена ни марка, за основну стратегију развоја пољопривреде није издвојена ни марка, али се зато дају средства за информисање који ми као одборници уопште корист не примјетимо".

У општини тврде да исплата социјалне помоћи касни десет мјесеци, али да исплате медијима за које се годишње издваја 48.000 КМ марака касне и по 20 мјесеци. БН телевизији исплаћују годишње 21.060 марака, ХИТ телевизији 12.000, Скала радију 8.000, Семберским новинама 5.000 марака.

Миленко Ристић, предсједник СО Лопаре, каже:"Више каснимо са исплатама медијима него што каснимо осталим корисницима...све је проведено у складу са процедуром, са законским оквирима, ставка у буџету за медије има процедуру, а проводи избор начелник општине са својим службама".

Да ипак није рађено све у складу са законом, када су у питању медији, доказује прошлогодишњи ревизорски извјештај који је био негативан, наводе у ОО СНСД-а.

Саво Цвјетиновић, предсједник ОО СНСД, сматра да је потребно расписати тендер тако да се пријаве разне медијске куће па да се изврши избор. Међутим, како каже, свега тога кад је ријеч о овом случају није било, "већ се зна ко је медиј СДС-а".

Начелник општине тврди да финансирање приватних медија није прекорачено.

Радо Савић, начелник општине Лопаре, каже да нису прешли један посто укупног буџета општине Лопаре, те да су то неки стандарди када је у питању медијско праћење рада локалне заједнице.. Каже да је "ово што је БН пружио услугу општини Лопаре веома значајно, обзиром да су добро покрили дијаспору."

Грађани сматрају да би скроман буџетски колач требало подијелити реалније.

Од 2013. године само БН телевизији исплаћено је 84.240 марака. Да би се послала слика о томе како се у Лопарама лијепо живи - то и кошта - кажу у Општинском одбору СНСД-а . У општини сматрају да су средства за медије скромна. Ниједна институција, кажу, не може да живи у медијском мраку, јер оно што се не објави као да се није ни десило. Док челници општине тврде да се буџет опоравља и да ће убрзо измирити све обавезе, опозиција је скептична. Питају шта је са милион 900 хиљада марака дефицита и 2,5 милиона марака кредита.