latinica  ћирилица
21/09/2017 |  18:56 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Да ли платформа има сагласност српског члана Предсједништва БиХ? (ВИДЕО)

Предсједавјући Предсједништва БиХ Драган Човић у свом наступу пред Генералном скупштином УН, није говорио о НАТО-у. Ипак, како сазнајемо, у платформи за наступ бх. делегације нема ни слова о томе да у БиХ нема консензуса о чланству у том савезу, као што је било написано у прошлогодишњој платформи.
Предсjeдништво БиХ - Фото: РТРС
Предсjeдништво БиХФото: РТРС

Да ли је платформа усаглашена у Предсједништву БиХ и да ли је у њој прецизирано да у БиХ нема консеннзуса о чланству у НАТО-у, нисмо добили одговор из кабинета српског члана Младена Иванића.

Ко је избацио кључну реченицу из платформе која одсликава стварну ситуацију у БиХ, супротстављене ставове о НАТО-у. По чијем налогу је избрисана, ко је одлучио да у БиХ постоји консензус о приступању НАТО-у, иако је општеприхваћени став у Републици Српској - да прати Србију која је војно неутрална.

У платформи за наступ делегације БиХ на Генералној скупштини УН, 2016. године стоји: "БиХ је сарадњу са НАТО-ом уврстила као један од приоритета спољне политике, док за одлуку о коначном чланству тренутно нема консензуса у земљи".

У платформи за наступ делегације БиХ на Генералној скупштини УН-а, 2017. године стоји:"БиХ је сарадњу са НАТО-ом уврстила као један од приоритета спољне политике".



Шта се десило у БиХ од септембра 2016. године до септембра 2017. године, па је као један од приоритета спољне политике, постала сарадња са НАТО-ом без уважавања чињенице да власт у Републици Српској има, благо речено, резерву према приступању том савезу.

- Јасно да је то неко тако написао зато што је, или очекивао да ће то остати непримијећено, или је то свјесно урађено да би се сакрила истина - каже Душанка Мајкић (СНСД), посланик у Представничком дому ПС БиХ .

- Чисто сумњам да је српски члан Предсједништва прихватио такву платформу. У сваком случају, платформа као политички став мора садржавати стварно стање, а стварно стање је да у БиХ не постоји консензус о том питању и сигуран сам да у претходној години није усаглашен тај став - наводи Момчило Новаковић (НДП-ПДП), посланик у Представничком дому ПС БиХ.
У платформи за наступ бх. делегације за наступ пред Генералном скупштином УН, која постаје званичан документ, на ублажен начин говори се и о књижењу перспективне војне имовине, тако да је то техничко, а не прворазредно политичко питање које задире у суштину Дејтонског мировног споразума.