latinica  ћирилица
21/09/2017 |  18:52 ⇒ 22/09/2017 | 10:34 | Аутор: РТРС

Референдум поново свађа власт и опозицију (ВИДЕО)

Најављено суспендовање одлуке о расписивању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ од стране владајуће колације и данас је изазивало бројна реаговања.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Иако је предсједник Српске Милорад Додик јуче поручио да је оваква одлука донесена због непостојања консензуса с опозицијом о овом питању, из Савеза за промјене одговарају да ће оваква одлука донијети несагледиву политичку штету Српској.

Референдум није само техничко питање, поручује потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић, и додаје, да његово провођење захтијева пуну политичку зрелост свих актера. Како те зрелости код опозиције за сада нема, каже Шпирић, референдум није могуће одржати у таквим условима.

- Зато је стање референдума на чекању. Хоће ли опозиција доћи у ту фазу зрелости, остаје да видимо. Референдум мора бити дан у којем се људи слажу у нечему што је витални национални интерес Срба - рекао је Шпирић.

Због тога ће одлука на референдуму бити суспендована већ на некој од наредних сједница Парламента и то сада јесте искључиво техничко питање.

- Зависи када ће бити наредна сједница. Ако буде у року од пет дана, онда ће бити на наредној, ако буде у року од 200 дана онда на првој - каже Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Одлука о суспензији ће, убрзо након сједнице, бити објављена и у Службеном гласнику, најављује Чубриловић. За опозицију је та одлука штетна, јер се, кажу, дерогира важна институција референдума и понижавају Народна скупштина, институције и грађани.

- Ово показује да су они спремни све да ураде да би се, по сваку цијену, задржали на власти - каже Миланко Михајлица, посланик СРС Републике Српске.

Горан Ђорђић, посланик Напредне Српске, сматра да није ријеч о некој стратешкој игри, "него о шибицарењу, нажалост, са Републиком Српском".

Опозиција не може бити разлог за одустајање од референдума, поручио је данас и Игор Црндак (ПДП) и истакао да ниједна друга одлука у протеклих десет година није усаглашавана с опозицијом. Из Уједињене Српске два супротстављена блока позивају да сједну за исти сто и отворено разговарају без политичких страсти и мржње, које, кажу, озбиљно пријете стабилности Српске. У одлуци о суспендовању референдума не виде ништа спорно.

- Не видим ништа спорно у томе да се у једном тренутку о томе одлучује, да то буде на овај или онај начин враћено у Народну скупштину и да о томе буде одлучивано. Према томе, ту врсту политичке одговорности нико не може избјећи - рекао је Душан Стојичић, потпредсједник Уједињене Српске.

Док из Уједињене Српске још не откривају какав ће бити њихов став о овом питању, став Коалције Домовина о референдуму одавно је познат. Није познато, међутим, како ће се понашати када ова одлука дође на дневни ред.

Сенад Братић (СДА), потпредсједник НСРС, каже да ће то одлучити на састанку уочи сједнице.

Док о одлуци о расписивању, па потом њеној суспензији, расправе у Српској трају данима, високи представник поручује да БиХ мора чувати независност правосудног система, а судови увјерити јавност да се закони једнако примјењују за све. У Српској је, са реферндумом или без њега, мало ко у то увјерен.