latinica  ћирилица
21/09/2017 |  18:17 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Гатилов: Поштовати суверенитет нападнутих држава

Свјетска заједница би требала да поштује суверенитет земаља које је напала "Исламска држава", изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов.
Савјет безбједности - Фото: Getty Images
Савјет безбједностиФото: Getty Images

Он је на састанку Савјета безбједности УН, који је усвојио резолуцију о истрази о ратним злочинима исламиста у Ираку, изјавио да пријетња треба бити елиминисана кад год милитанти дјелују и да се елиминисање пријетње мора консолидовати између земаља чланица Савјета.

"'Исламска држава' може бити елиминисана само на јакој основи међународног закона. Не треба игнорисати суверенитет земаља које су терористи напали, већ треба сарађивати с њима", изјавио је Гатилов.

Гатилов је позвао гереналног секретара и чланице УН да престану да подржавају механизам сакупљања доказа у Сирији, који се коси са повељом УН, због тога што "они који су иницирали усвајање илегалне резолуције Генералне скупштине УН нису ни помислили да би било неопходно разговарати са Дамаском", преноси ТАСС.

Такозвани Међународни, непристрасни и независни механизам /ИИИМ/ за Сирију је успостављен резолуцијом Генералне скупштине УН у децембру 2016. године, како би се скупљали докази против оних који су одговорни за најозбиљније злочине почињене у Сирији од марта 2011. године.

Извор: СРНА