latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:30 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Љубиње- У Фармавиту и савремени погон за прераду бијелог лука (ВИДЕО)

У Љубињу је, у оквиру предузећа Фармавит, отворен нови погон за прераду бијелог лука, једини на простору Српске и БиХ.
Љубиње - погон за производњу лука - Фото: РТРС
Љубиње - погон за производњу лукаФото: РТРС

Поред властите сировине, планирано је да, по принципу кооперације, у производњи тог поврћа учествују и пољопривредни произвођачи на властитим имањима.

Неће бити проблем откупити и прерадити све тржишне вишкове бијелог лука, не само са подручја Љубиња, него и из других херцеговачких општина, тврде из Фармавита. Предност тог поврћа, са херцеговачког подручја, јесте што према вриједносној номенклатури, улази међу пет најквалитетнијих у свијету.

Милан Пешут, из Фармавита, каже да узгој бијелог лука доноси солидан профит, те да овдашњи становници са мало више рада могу зарадити.

- Циљ је да бијели лук и производи од њега својим квалитетом постану извозни производ и за европско тржиште - истакао је Пешут.

За почетак, домаћем и европском тржишту, биће понуђена палета од десет производа. Нови погон, донијеће и нова запошљавања.

У објекат за прераду бијелог лука и машине, уложено је око милион марака. Цијена технологије је много већа. Годишње ће моћи да прерађује хиљаду тона бијелог лука.

У субвенционисању јединствене производње учествовало је Министарство пољопривреде Српске. Да је оваквих или сличних погона више, тврде Љубињци, расељавање би било заустављено.

Да би радних мјеста било више, тврде у Општини, потребна је добра инфраструктура. Покренути су пројекти наводњавања, изградња стабилног система електро-снабдијевања и реконструкција путева.

Начелник Општине Љубиње Дарко Крунић каже да је завршен тендер за наводњавање Горњег поља од 280 хектара, те да би Влада требало да распише тендер за соларну електрану, 80 мегавата.

Пројекти ће бити финансирани осредствима општине Љубиње, из кредита и уз помоћ Владе.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић рекла је да ће ово министарство настојати да од наредне године изради пројекат за помоћ изразито неразвијеним општинама, те да ће субвенционисати њихове пројекте.

Општина Љубиње и храм Рођења Пресвете Богоридице прославили су данас крсну славу. Свету архијерсјску литургију, у присутству представника локалних власти херцеговачких општина и републичких институција, служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.