latinica  ћирилица
21/09/2017 |  16:08 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Затражена осуђујућа пресуда за злочине над Србима на подручју Хаџића

Тужилаштво БиХ предложило је Суду БиХ да осморицу оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Хаџића прогласи кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату у оквиру којег је вршено незаконито затварање цивила, нечовјечно поступање, мучење, одузимање права на правично суђење, те присиљавање на принудни рад.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилац Зорица Ђурђевић је, износећи завршне ријечи, навела да су ван разумне сумње доказани сви наводи оптужнице.

"Тужилаштво је показало функције и учешће у удруженом злочиначком подухвату", рекла је Ђурђевићева, додавши да су највиши државни органи донијели одлуку да "Силос" треба распустити, али та одлука није испоштована, те да је то био пројекат локалних власти, кризног штаба и полиције.

Она је нагласила да су оптужени криви за учешће у удруженом злочиначком подухвату у оквиру којег је вршено незаконито затварање цивила, нечовјечно поступање, мучење, одузимање права на правично суђење, те присиљавање на принудни рад.

Ђурђевићева је додала да се из изјава оштећених може закључити да су извођени из својих кућа у цивилној одјећи, те да многи од њих нису посједовали оружје.

Према њеним ријечима, три објекта "Силоса", основна школа и касарна "Крупа" представљали су један логорски систем, неки затвореници су били у једном, а неки у сва три заточеничка објекта.

Тужилац је навела да кривичне пријаве које су подношене против затворених особа нису имале утицај на статус затворених лица.

Она је истакла да су, осим цивила, били затворени и ратни заробљеници, резервисти Југословенске народне армије, Војске Републике Српске и Хрватског вијећа одбране.

Ђурђевићева је нагласила да су затвореници боравили у нехуманим условима, да су неки смршали по десетине килограма, да им након премлаћивања није пружена медицинска помоћ, додавши да је у тим објектима било појава заразних болести, па чак и смрти.

Злостављање и мучење затвореника, према ријечима тужиоца, доказани су бројним изјавама оштећених.

За злочине почињене над заточеницима у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај", Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Шерифа Мешановића, Халида Човића и Нермина Калембера.

Према оптужници, Ђелиловић је био предсједник Скупштине општине Хаџићи, те Кризног штаба и Ратног предсједништва општине, Човић начелник Станице јавне безбједности Хаџићи и члан Кризног штаба, а Шабић командир полиције у Пазарићу.

Казић је, према наводима оптужнице, био командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ, док су Хујић и Човић били управници и замјеници управника логора "Силос".

Мешановић је, према оптужници, био један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у магацину у касарни "Крупа", а Нермин Калембер стражар у "Силосу".

Одбрана Мустафе Ђелиловића изношење завршне ријечи почеће 5. октобра.

Извор: СРНА