latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:37 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

Ђокић: Отворен простор за инвестиције у Српску

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Београду да Српска располаже низом пројеката у сектору енергетике који још нису финансијски затворени и позвао инвеститоре да улажу у Српску.
Форум лидера Српске и Србије - Фото: СРНА
Форум лидера Српске и СрбијеФото: СРНА

Говорећи у Београду на годишњем Форуму за успостављање заједничког оквира за пословање у региону који се одржава у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", Ђокић је указао да је одређен број енергетских пројеката већ усмјерен ка неким инвеститорима, али није препрека да се још неко укључи у то партнерство јер је, како је нагласио, ријеч о пројектима велике вриједности.

"Има мноштво енергетских пројеката код којих још нисмо развијали пројекте. То је подручје средње Дрине, подручје ријеке Врбас, ријеке Босне и подручје доње Дрине, као и неки објекти са изворима соларне енергије, енергије вјетра на неким локацијама. Постоји могућност ширег спектра иницијатива који могу баш са овог форума да се покрену према потенцијалним инвеститорима", истакао је Ђокић.

Према његовим ријечима, област енергетике је за Српску и даље најважнија стратешка грана у којој се у нередним годинама очекују највеће инвестиција, осим саобраћајне инфраструктуре, гдје су већ остварене велике инвестиције и гдје ће их наредних година бити још.

"И рударство представља област у коју се може инвестирати. Ми имамо извјесне сировине које нису још искоришћене и налазе се на више локалитета у Републици Српској", указао је Ђокић.

Када је ријеч о законодавном оквиру, Ђокић је истакао да је законодавство уређено тако да Република Српска примјењује европске стандарде.

"Можемо говорити да би по томе сутра могла бити чланица ЕУ и то је јако значајно јер су заштићене инвестиције, инвеститори, порески оквир је транспарентан, сигуран за сваког инвеститора, пореске стопе су стимулативне, најниже у цијелом региону, цијена електричне енергије тамо гдје је енергетски извор је и даље најефтинија у региону и то је још један разлог за мање трошкове при инвестирању у процесу производње", рекао је он.

Ђокић је поручио да су институције Српске веома оперативне и спремне да омогуће све потребне дозволе, као и да Српска даје гаранције на инвестицију и инвеститор може са највећом сигурношћу да инвестира у Републику Српску и да управља својом добити потпуно несметано.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић истакла је у обраћању учесницима Форума да министарства и Влада Српске размишљају у смјеру да накнаде које плаћају инвеститори буду сведене на минимум или да буду укинуте.

"Ми ћемо предложити и надам се да ће то до краја овог мандата и заживјети да се накнаде укину", истакла је Голићева.

Она је изразила наду да ће ускоро и у Српској заживјети систем електронских грађевинских дозвола, наводећи да је Свјетска банка иницирала да се у неколико регија иде са пилот-пројектима.

"Да би овај пројекат заживио не зависи само од дозволе, већ од 12 до 17 разних прописа који се односе на друге ресоре, а које треба обезбиједити да би тај процес био проходан за инвеститоре", рекла је Голићева.

Она је указала да је тај процес заживио у Србији, али да ни ту није све идеално.

"Србија нема грунт, она има тапије", додала је Голићева.

Министар пољопривреде, шумарства и водпривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је да у оквиру сектора којим управља, Србија има веома добру сарадњу са ресорним министарством Републике Српске, те да се заједно развија платформа преко Агенције за плаћања субвенција пољопривредницима.

"Имамо и доста пројеката који се тичу водоснабдевања и регулисања водотокова. Свака комуникација на овом правцу је добродошла и ко год хоће да прича има партнера у Србији", рекао је Недимовић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић изјавио је да је изузетно значајно што се овакви састанци организују, те да је задатак привредника да улажу и сарађују, а политичара да отклоне лоше праксе које постоје.

"Наши привредници наилазе на неке баријере које су супротне ономе што подразумјевају специјалне и паралелне везе. Извозници арматуре трпе намете веће него у земљама ЕУ, а и извозници кварљиве робе имају проблема због дугих чекања на граници", рекао је Ђурић.

Он је истакао да је сарадња од обостраног интереса, а да Српска треба да се труди да повећа извоз у Србију, јер је увоз из Србије непропорционално већи.

У осврту на Форум, Ђурић је рекао да је веома значајно што је акценат овогодишње манифестације "Дани Српске у Србији" стављен управо на привреду.

"Привредна сарадња је основ за све друге облике сарадње. Не може се остварити успјешна сарадња на пољу спорта, умјетности, културе, ако немамо јако привреду", поручио је Ђурић.

Форуму су присуствовали и представници локалних заједница из Републике Српске и Србије.

Извор: СРНА