latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:11 | Аутор: РТРС

"Двери" упутиле Парламенту декларацију о заштити Срба ван Србије

Посланичка група "Двери" Бошка Обрадовића саопштила је да је Скупштини Србије упутила Декларацију о заштити Срба у региону и расијању.

Обрадовић је рекао да је мотив био да се предложи Скупштини Србије, али и Скупштини Републике Српске, да у оба парламента буде донесена једна оваква декларација, чији је циљ да се коначно заштите Срби у региону и расијању са најважнијег мјеста, највише државне институције.

Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије напоменуо да овај парламент већ 30 година није донио одговарајућу декларацију која би стала у заштиту Срба у региону и расијању.

Обрадовић је навео да представници Срба у региону и расијању треба да имају представнике у Скупштини Србије, напомињући да 44 свјетска парламента имају у својим редовима и представнике дијаспоре својих народа, што је доказ колико је то значајно.

У декларацији, која има десет тачака, између осталог, је наведено да је држава дужна да у складу са обавезама које произилазе из Устава Србије закључивањем билатералних споразума са свим државама у којима Срби живе, инсистира на заштити личних и колективних права сународника, у складу са међународним правним актима.

Наведено је и да државне институције треба да по убрзаном поступку крену у рјешавање проблема држављанства, бирачког права, реституције, архива и тајних досијеа, проблема избјеглих, прогнаних и расељених Срба, као и свих других конкретних проблема сународника у расијању и региону.

Извор: СРНА