latinica  ћирилица
21/09/2017 |  14:37 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Образовање у пољопривреди ускладити са потребама агробизниса

У Бањалуци се данас одржава конференција о високом образовању у пољопривреди и сарадњи са агробизнис сектором коју организује Пољопривредни факултет Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Универзитетом примијењених наука Вајнштефан из њемачког града Триздорф.
Бањалука - Конференција о високом образовању у пољопривреди - Фото: СРНА
Бањалука - Конференција о високом образовању у пољопривредиФото: СРНА

Циљ конференције је да се размјеном мишљења представника универзитета и индустрије и сагледавањем искустава из неких од земаља ЕУ и региона идентификују могућности унапређења високог образовања у пољопривреди, усклађеног са потребама и проблемима агроиндустријског сектора.

Руководилац Института за економику пољопривреде и рурални развој Пољопривредног факултета у Бањалуци Жељко Вашко рекао је новинарима прије почетка конференције да је она организована с циљем спајања академске заједнице, студената и представника привреде, како би се размотрила питања која су у обостраном интересу.

Он је нагласио потребу да кадрови имају што боље квалификације у складу са оним што од њих очекује привреда.

"На Пољопривредном факултету и на Универзитету постоји критична маса истраживача и опреме који могу бити у функцији привреде и заједно са њима рјешавати одређене проблеме", рекао је Вашко.

Он је навео да су практична знања студената веома важна да би се касније лакше запослили и одговорили захтјевима послодаваца, због чега је искуство Универзитета из Триздорфа веома битно, јер је то на овом универзитету веома добро инкорпорирано.

Вашко каже да Пољопривредни факултет Бањалука има добру сарадњу са одређеним бројем привредних субјеката, али да не могу бити задовољни обимом те сарадње.

Он је навео да је Пољопривредни факултет увео обавезну праксу студената који на првом и другом циклусу имају обавезу да одређено вријеме проведу у привредним субјектима, гдје могу примијенити своја знања.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић истакао је да факултети нису довољно повезани са привредом да би се утврдиле стварне потребе привреде и шта је то што факултети могу урадити да се научно- истраживачки рад усмјерава у интересу привреде.

"Међу студентима нема довољно интересовања да присуствују пракси и да уче оно што се у реалном животу дешава, а ту је и проблем технолошког развоја послодаваца и њихова способност да пруже или пренесу знање студентима", рекао је Тривић који је и власник бањалучке компаније "Крајина клас".

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман рекла је да се данас слави успјешна сарадња између Универзитета Вајенштефан из њемачког града Триздорф, који је једна од водећих институција у области агрономије у Њемачкој, и Пољопривредног факултета у Бањалуци.

Она је нагласила да се данашњом конференцијом жели показати да је могућа сарадња између истраживања и агробизниса.

Хоманова је рекла да Њемачка подржава БиХ, поготово у области пољопривреде, што потврђује и данашња конференција.

"Било би ми веома драго када би БиХ донијела националну пољопривредну стратегију, јер би на тај начин ЕУ, односно Европска комисија, била у могућности да додатна средства стави БиХ на располагање", навела је Хоманова.

Она је изразила жељу да политичари у БиХ што је могуће прије донесу државну стратегију из области пољопривреде , те да сарадња између бањалучког Пољопривредног факултета и Универзитета Вајнштефан буде интензивна и успјешна.

Професор за аграрну економију на Универзитету у Триздорфу Јоханес Холцнер каже да конференција о високом образовању у пољопривреди и сарадњи са агробизнис сектором потврђује важност будуће сарадње.

Он је подсјетио да је сарадња између универзитета у Бањалуци и универзитета Вајнштефан почела прије петнаестак година, те да је била интензивна и да им је жеља да се још више интензивира.

"Сарадња између универзитета је важна, али је још битнија између универзитета и индустрије", нагласио је Холцнер.

Он је рекао да је резултат сарадње ова два универзитета то што професори, који су студирали на Вајнштефан универзитету и факултетима у Њемачкој, сада предају у Бањалуци.

"Знање које су стекли у Њемачкој имају прилику да овдје пренесу другима", рекао је Холцнер и позвао студенте и све заинтересоване из аграрног сектора да студирају у Бањалуци, а да након тога наставе усавршавање у Њемачкој.

Извор: Срна