latinica  ћирилица
21/09/2017 |  12:05 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Сарадња привредника са Јапаном (ВИДЕО)

У Подручној привредној комори Бијељина данас је одржан састанак са амбасадором БиХ у Јапану Бориславом Марићем о могућностима сарадње привредника Републике Српске и БиХ са привредницима у Јапану.
Сарадња привредника са Јапаном - Фото: РТРС
Сарадња привредника са ЈапаномФото: РТРС

"Ово је најбољи начин да путем Привредне коморе добијемо информације о томе шта је најинтересантније за извоз, прије свега пољопривредним произвођачима. Информације ћемо прикупити овдје, а треба сагледати све могућности извоза појединачно или заједно са привредницима Србије", рекао је Марић.

Он сматра да је неопходно искористити све могућности и облике сарадње са Јапаном, јер је економска дипломатија једнако важна као и поплитичка, ако не и важнија.

"Већ сутра имам преговоре са представницима Агенције за међународну сарадњу у Београду, јер се из овог града покрива сарадња за цијели Балкан. Предложићу одређене облике сарадње, а одавде би, еветуално, могло да буде интересантно за извоз воће и поврће, као веома скупа намирница у Јапану", изјавио је Марић новинарима у Бијељини.

Он је навео да је извоз производа са домаћег тржишта у Јапан био веома слаб у односу на могућности, те да је до сада, углавном, било ријечи о извозу вина из Херцеговине.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Анто Гајић истакао је да данашњи разговор са привредницима ове подручне коморе и амбасадором Марићем представља покушај нове сарадње са Јапаном, односно јапанским привредним агенцијама.

"Очекујем да све што су данас привредници изнијели као могућност и потреба сарадње буде анализирано и евентуално прихваћено у наредном периоду", рекао је Гајић након састанка са привредницима, призвођачима хране, дрвопрерађивачима, те привредницима из области намјенске и прерађивачке индустрије.