latinica  ћирилица
20/09/2017 |  21:47 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Пале- Почео Јахорина филм фестивал

У Палама је 11. Међународни фестивал документарног филма, туризма и екологије "Јахорина филм фестивал", током којег ће до суботе, 23. септембра, бити приказано 111 филмова из 36 земаља отворио министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.
Јахорина филм фестивал 2017 (фото: palelive.com) -
Јахорина филм фестивал 2017 (фото: palelive.com)

Фестивал има посебан значај јер окупља младе умјетнике, режисере, студенте који могу да истакну своје идеје, и могу много тога да виде од старијих аутора, рекао је Малешевић прије отварања.

"Посебан сегмент на фестивалу су екологија и туризам. Оба су важна за Републику Српску јер је екологија битна за све људе на земаљској кугли и треба да подстиче младе да се више окрену њеној заштити", навео је он, и додао, да је туризам посебно значајан за овај дио Српске због Пала и Јахорине.

У конкуренцији је било 987 филмова, на основу чега је Јахорина филм фестивал у свијету добио одређену репутацију. Каже и да се показало да се путем фестивала може промовисати туризм, који може бити најзначајнија привредна грана Пала и овог дијела Српске.

Директор Фестивала Мирко Деспић истакао је да је пристигло 987 филмова из 66 земаља, од чега је комисија одабрала 111 филмова из 36 земаља. Додао је да је жеља да Јахорина филм фестивал буде подигнут у програмском смислу на већи ниво, јер то заслужују Пале, Република Српска и БиХ.

- Пошто смо финансијски лимитирани, настојаћемо да то надокнадимо тако што ћемо у програмском смислу направити значајан искорак. То значи да ћемо сваке године имати премијере филмова које су приказане у БиХ - појашњава Деспић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да је Фестивал постао традиционалан и битан с обзиром да се организује 11. пут и да су за њега заинтересоване земље из окружења.

Предсједник жирија и режисер из Београда Драгомир Зупанц истакао је да је Фестивал порастао, постао моћан, значајан, и да је добио неку тежину, додавши да је и задатак одмах тежи при избору филмова.

- То је велики помак за овакву манифестацију, јер она може само развијањем да постане централни филмски догађај, а ове године Јахорина филм фестивал је баш то и показао - наглашава Зупанц.

Анита Панић, аутор филма "Госпође у најбољим годинама", рекла да филм говори о женама са подручја Балкана које, када заврше своје животне обавезе као мајке, баке, супруге, дају себи за право да раде све што им се свиђа.

- У филму учествује осам жена, тако да најмлађа госпођа има 61 годину, а најстарија Теодора 83. Оне су јунакиње мог филма јер су аутентичне и живе како им се свиђа - наводи Панићева и додаје да оне тренирају јогу, планинаре, пишу поезију и живе живот пуним плућима.

Пензионисани теливизијски сниматељ Хасан Арнаутовић подсјетио је да је овдје већ десети пут и да аутори увијек очекују награде. Он је рекао да је направио филм "Боје смарагда" који говори о сликама академског сликара Енвера Крупића који је свој легат поклонио граду Бихаћу.

Први је приказан филм прослављеног српског режисера Емира Кустурице "На млијечном путу", а све фестивалске пројекције биће одржане у хотелу "Дамис" у Палама.

Фестивалске награде "Златни јавор" биће додијељене за најбољи играни и документарни филм, одвојено у регионалној и међународној конкуренцији, те за најбољи филм из БиХ, као и Гран при за најбољи филм на фестивалу. Биће награђени и најбољи експериментални филм, студентски филм, затим еколошки, као и туристички филм.

Биће додијељене награде и за најбоље еколошке пројекте у БиХ, па је у сарадњи са ентитетским фондовима за заштиту животне средине од 12 приспјелих приједлога одабрано шест. Додјела је предвиђена за сутра у хотелу "Хилс" на Илиџи.

О наградама ће одлучивати петочлани жири на чијем је челу режисер из Београда Драгомир Зупанц, а чланови су професор на Академији сценских умјетности у Сарајеву Миралем Зупчевић, редовни професор и драмски умјетник из Источног Сарајева Љубо Божовић, универзитетски професор из Сарајева Бесим Спахић и режисер из Загреба Споменка Сарага.

Основни концепт Јахорина филм фестивала произилази из повољног геополитичког положаја БиХ, која се налази на раскрсници путева Истока и Запада. Фестивал упућује представнике филмске индустрије и медија из цијелог свијета на најновију локалну продукцију, а представља нове квалитетне филмове из остатка свијета, па је због свог веома цијењеног програмског садржаја и јединствене атмосфере овај фестивал постао кључни догађај за дистрибутере фестивалских програма, новинаре и филмске ствараоце.

Фестивал је отворен за јавност и познат је по томе што, захваљујући чињеници да се филмови приказују и на Телевизији ОСМ, истовремено са приказивањем у пројекционим салама, има потенцијално највећи број гледалаца од свих фестивала на свијету.

Овај фестивал једини у Републици Српској има Савјет гледалаца, који се окупља током и након завршеног издања Фестивала и помно прати одзив и коментаре на бројне анкете.

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пројекат су подржали и Савјет министара, Министарство трговине и туризма Републике Српске, фондови за заштиту животне средине Српске и ФБиХ, те Општина Пале.

Медијски покровитељи манифестације су СРНА, Радио-телевизија Републике Српске, Телевизија ОСМ и Јавни сервис БХРТ.

Извор: СРНА