latinica  ћирилица
20/09/2017 |  20:09 ⇒ 21/09/2017 | 08:54 | Аутор: РТРС

Подршка примјени глобалне стратегије борбе против тероризма

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић поручио је током обраћања на сједници Генералне скупштине УН у Њујорку, да ће БиХ наставити да даје допринос пуној имплементацији Глобалне стратегије УН за борбу против тероризма, као и активностима Комитета за борбу против тероризма.
Драган Човић у УН - Фото: РТРС
Драган Човић у УНФото: РТРС

Човић је посебно поздравио напоре које у јачању антитерористичких капацитета УН предузима генерални секретар Антонио Гутерес, као и утемељење нове Канцеларије за борбу против тероризма.

Он је поручио да је БиХ спремна да континуирано јача сарадњу на регионалним, субрегионалном и међународном нивоу, посебно у подручјима прикупљања и размјене информација.

- Као чланица Глобалне коалиције за борбу против Исламске државе наставићемо помагати напоре Коалиције да се читаве људске заједнице ослободе и опораве од патњи и штете коју са собом носи Исламска држава и њена глобална мрежа" - рекао је Човић.

Истакао је да се БиХ залаже за пуну имплементацију свих резолуција Савјета безбједности које за циљ имају да се лица која учествују у финансирању, планирању, припреми или извршењу терористичких дјела доведу пред лице правде.

- Тероризам је, несумњиво, највеће зло данашњег тренутка, у облицима и јачини да представља највећу пријетњу међународном миру и безбједности. Деструктивне силе увијек имају дубоке коријене и много различитих лица, али ниједно оправдање за њихово постојање - рекао је Човић.

Он се заложио и за разоружавање и непролиферацију оружја за масовно уништавање, истичући да је то предуслов за глобални мир и безбједност којима сви теже.

- У том контексту, БиХ се придружује строгој осуди нуклеарних тестирања које је провела Сјеверна Кореја. Такође, позивамо НДР Кореју да, без одгађања, у цијелости и безусловно, приступи испуњењу својих обвеза према свим релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН - рекао је он.

Нагласио је да БиХ данас чини све да убрза свој пут тамо гдје истински и припада, у окриље снажне европске породице чије вриједности дијели.

- Реформски и остали процеси које у ту сврху проводимо, нису увијек једноставни ни лагани, али их доживљавамо као јединствену шансу да убрзаним кораком постигнемо што већу усаглашеност нашег привредног, социјалног и институционалног степена развоја са оним што нас сутра очекује у Европској унији - додао је он.

Извор: СРНА