latinica  ћирилица
20/09/2017 |  19:58 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Приједор члан удружења "Градоначелници за мир"

Одборници Скупштине града Приједора донијели су данас одлуку о приступању града удружењу "Градоначелници за мир", које жели да 2020. буде година коначне елиминације и укидања нуклеарног наоружања из свакодневице.

- Ми као град треба да дамо подршку тој иницијативи коју подржава велики број градова, а поготово што у сјећању имамо ратове са наших простора и посебно због идеје о укидању атомског наоружања које масовно уништава првенствено живу силу - рекао је градоначелник Миленко Ђаковић.

Он је истакао да је дио ове организације постало 7.417 градова из цијелог свијета, међу којима је неколико градова и општина из БиХ, са тенденцијом даљег раста.

Осим града Приједора, позив за приступање у ово удружење из БиХ добили су Бијељина, Добој, Зворник, Источно Сарајево, Требиње, Тузла, Мостар, Горажде, Цазин, Бихаћ, Ливно, Широки Бријег и Брчко дистрикт.

У позиву за приступање града Приједора овом удружењу наводи се да је опште познато да су Хирошима и Нагасаки градови који су 1945. године бомбардовани атомским оружјем, а да је жеља удружења да прикупи искуства преживјелих становника и предочи их цијелом свијету, да се овако нешто не би поновило.

"Градови Хирошима и Нагасаки и данас осјећају и живе са посљедицама атомске бомбе", наводи се у позиву.

Ове године планиран је позив на окупљање и политичких представника земаља које у свом програму наоружања имају и нуклеарно оружје, да би потписали уговор о забрани нуклеарног оружја који су усвојила УН.

Удружење је основано 1982. године на иницијативу Хирошиме и Нагасакија, с циљем успостављања трајног мира и сарадње градова свијета за задатком јачања чланства и ширења мреже до коначног укидања и елиминације нуклеарног наоружања.

Извор: СРНА