latinica  ћирилица
20/09/2017 |  18:36 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Представнички дом: Измјене Изборног и Кривичног закона без подршке (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас у другом читању измјене и допуне Закона о министарствима и другим тијелима управе БиХ, који за циљ има усклађивање надлежности Министарства правде са законима о пружању бесплатне правне помоћи и измјенама о удружењима и задужбинама.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ  (Фото:N1) -
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото:N1)

Приједлози закона о допуни Изборног закона БиХ и Кривичног закона БиХ, предлагача Дениса Бећировића (СДП БиХ) који су разматрани у првом читању, нису усвојени јер нису добили ни општу, ни ентитетску већину потребну за усвајање.

Допуном Изборног закона БиХ била је предвиђена забрана кандидовања на изборима осуђеним ратним злочинцима, а допуном Кривичног закона БиХ увођење казни за негирање геноцида.

Подршку посланика у првом читању добио је Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, предлагача Александре Пандуревић из СДС-а, који предвиђа укидање могућности замјене казне затвора новчаном, те условног пуштања на слободу починилаца кривичних дјела против интегритета БиХ.

На приједлог Садика Ахметовића из Независног блока, Представнички дом усвојио је закључак којим се Заједнички колегијум оба дома Парламентарне скупштине БиХ позива да у дневни ред заједничке сједнице Представничког и Дома народа, заказане за 24. октобар, уврсти тачку - Функционисање Савјета министара.

За чланове Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета већином гласова именовани су Неџма Џанановић-Мирашчија, Маринко Јуриљ и Стево Пашалић.

Изјашњавање о давању сагласности за неколико споразума одгођено је јер расправи о овим тачкама дневног реда нису присуствовали представници предлагача.

Заједничка сједница Представничког и Дома народа ПС БиХ заказана је за 24. октобар и посвећена је питањима посланика и делегата Савјету министара, а за дан касније, 25. октобар, заказана је сједница Представничког дома.

Извопр: СРНА