latinica  ћирилица
20/09/2017 |  16:58 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

У Српској ускоро производи са ознаком без ГМО (ВИДЕО)

Ускоро бисмо на тржишту у Српској могли имати прве производе са ознаком да су произведени без генетски модификованих организама.
Семинар о ГМО - Фото: РТРС
Семинар о ГМОФото: РТРС

У априлу ове године Агенција за безбједност хране БиХ објавила је стандарде о означавању и контроли прехрамбених производа без ГМО. Смјернице су у процедури усвајања у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. Шта ће ово значити за произвођаче и потрошаче, расправљали су учесници семинара који је данас одржан у Требињу.

У Босни и Херцеговини законски прописи забрањују уношење у животну средину и стављање на тржиште прехрамбених производа за исхрану људи који садрже ГМО. Како би домаћи произвођачи свој производ додатно вредновали ознаком да не садржи ГМО ускоро ће моћи да затраже сертификацију , како би њихов производ добио лого који ће то и потврдити. 

- На примјер неки произвођач сира или млијека ако жели да има ту ознаку, мораће да потврди и да сви кооперанти хране животиње храном без ГМО - изјавио је замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ Драган Брењо.

Сертификовање је необавезно и може га затражити произвођач који жели да ознаком свом производу да додатну вриједност. 

- Све су то начини на који нашим произвођачима можемо помоћи да свом производу дају додатну вриједност - сматра директор подручне Привредне коморе Требиње Веселин Савић.

Док на Западу такви производи имају знатно вишу цијену и траженији су, код нас потрошачи још нису довољно упознати са ГМО уопште. 

Семинари попут овог имају за циљ да информишу јавност о предностима за произвођаче и за потрошаче које доноси означавање производа без ГМО. Израда логотипа којим ће ти производи бити означени је у току па би се домаћи производи са овом ознаком могли наћи на тржишту већ наредне године.