latinica  ћирилица
20/09/2017 |  15:50 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Калашњиков Трампу: Вратите Србији Косово

Шеф Комитета Државне думе Русије за послове ЗНД и евроазијске интеграције Леонид Калашњиков позвао предсједника САД и Запад да врате Србији Косово.

- Цинично звуче позиви о поштовању суверенитета који долазе од предсједника силе која је разрушила цио свјетски поредак. Почнимо од Косова. Ко је раскомадао Југославију? Американци су кренули тим путем и отворили Пандорину кутију" - изјавио је Калашњиков за ТАС, коментаришући Трампов позив из Њујорка са засједања Генералне скупштине УН.

Подсјетио је да је бивша Југославија разбијена уз игнорисање свих међународних норми и без мандата УН, док је "одвајање Косова протекло без икаквог референдума и насилно".

Ако је Трамп "гађао" Крим, наставио је Калашњиков, "морао би да зна да је то полуострво ушло у састав Русије на основу воље народа на референдуму и без иједне жртве и грађанског рата".

- Сједињене Државе су разориле међународно право, а сада покушавају да другима држе лекције. То је најгори могући цинизам. Нека прво врате (Србији) Косово - закључио је Калашњиков.

Трамп је на сједници Генералне скупштине УН изнио своју визију свјетског поретка рекавши да он треба да буде заснован на снажним сувереним државама, а не на мултилатералним савезима.

- Морамо одбацити пријетње суверенитету од Украјине до Јужног кинеског мора - рекао је Трамп.

Према његовим реијчима, очекује се да све државе поштују интересе свог народа, као и права других суверених држава.

Извор: Танјуг