latinica  ћирилица
20/09/2017 |  15:38 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Додијељено 77 грантова вриједности око 4,3 милиона КМ (ВИДЕО)

УСАИД Фарма два пројекат у протеклих 20 мјесеци подржао је више од 300 организација из сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије у БиХ, додијеливши више од 77 грантова укупне вриједности око 4,3 милиона КМ, рекао је данас у Бањалуци директор економске канцеларије УСАИД-а Енру Бигел.
Директор економске канцеларије УСАИД-а Енру Бигел - Фото: СРНА
Директор економске канцеларије УСАИД-а Енру БигелФото: СРНА

- У наредне двије године, укључујући рад и канцеларије у Бањалуци, очекује се да ће приватни сектор генерисати додатне инвестиције у вриједности већој од 10 милиона КМ - рекао је Бигел, отварајући нову канцеларију УСАИД Фарма два пројекта у Бањалуци.

Он очекује да ће бити отворено 340 нових радних мјеста, те да ће користи имати више од 4.000 произвођача.

Бигел је нагласио да отварање канцеларије у Бањалуци значи ширење активности, те да ће особље и менаџмент тим Фарма два пројекта моћи чешће да долазе и раде са јавним и приватним сектором у овој регији Републике Српске. Каже да ће наредни грантови бити додјељивани у областима пчеларства и перадарства.

Као примјер је навео отварање сиране у Пољопривредној школи у Бањалуци, чије је отварање помогао УСАИД Фарма два пројекат, а која је већ дала резултате, те подршку јавном сектору у области перадарства, као дио помоћи УСАИД Фарма два пројекта, истичући да је омогућена подршка обуци за сектор перадарства, а у вези са припремним активностима за извоз у ЕУ.

- То је веома важно јер ће ЕУ ускоро послати делагацију у БиХ да утврде како инспекције у БиХ врше надзор перадарског сектора. То повећава шансе БиХ да извози перадарске производе у ЕУ, али помаже потрошачима у БиХ јер су онда сигурни да добијају производе високог квалитета" - рекао је Бигел.

Директор Заједнице живинара Републике Српске Небојша Ракић рекао је да су током прошле године утврђени правци сарадње са УСАИД Фарма два пројектом, те да је значајна подршка пружена у области стварања услова за извоз живинског меса и јаја на тржиште ЕУ.

- На наше задовољство то се врло успјешно одвија и 26. септембра очекујемо контролу из ЕУ. Мислимо да ће неки од наших предузећа сигурно добити дозволу да извозе у ЕУ, јер смо створили услове за то уз помоћ свих ових субјеката, а у првом реду УСАИД - истакао је Ракић.

Он је навео да се у Српској годишње производи 25.000 тона живинског меса и око 400 милиона јаја, те нагласио да домаћи произвођачи имају квалитет и конкурентност да могу извозити своје производе на тржиште ЕУ.

Директор Ветеринарског института "Васо Бутозан" Жељко Сладојевић истакао је да ова установа има дугогодишњу сарадњу са Фарма два када је ријеч о јачању капацитета, а у овој години потписан је нови уговор који се односи на праћење болести плавог језика и квргаве коже, гдје ће Институт радити одређене анализе и видјети каква је ситуација на терену.

- Ранијих година имали смо подршку у вези са опремом за лабораторије. Јачањем капацитета, опремања и увођења нових метода проширили смо спектар дјеловања, анализа које радимо на Институту. Сарадња са Фарма два пројектом нам је много помогла - нагласио је Сладојевић.

Директор Пољопривредне школе у Бањалуци Еди Ханеш рекао је да је средином маја у овој школи отворена мини-сирана, радионица за прераду млијека, опремљена адекватном опремом за стручну и практичну обуку, и примјер је мини-прерађивачког капацитета за производњу млијечних производа по традиционалним рецептурама.

- Ово је резултат пројекта, који су на јавни позив УСАИД-а и шведске Амбасаде, Фарма два упутили Пољопривредна школа, Технолошки факултет и Градска развојна агенција - навео је и додао, да је вриједност пројекта 5.000 евра.

Ханеш је истакао да се у сирани обучавају ученици Пољопривредне школе, али и студенти Технолошког факултета и шира друштвена заједница, а од октобра ће почети и обука 24 кандидата који имају своје фарме и желе да прошире производњу, а који ће добити званичне сертификате.

Извор: СРНА