latinica  ћирилица
20/09/2017 |  13:51 | Аутор: РТРС

Харадинај дијалог с Београдом препушта Тачију

Косовски премијер Рамуш Харадинај неће бити главни актер у процесу дијалога Београд-Приштина већ ће то бити предсједник Хашим Тачи. Опозиција неће да учествује.
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

Како наводи приштински лист Коха диторе, Харадинај је прихватио одлучност предсједника Тачија да сам буде задужен за тај процес.

Дијалог о нормализацији односа са Београда и Приштине започет је 2011, када је Тачи био на челу косовске владе. У почетку је, како се наводи, тај процес имао политички призвук, који је касније напредовао у том смислу.

Посљедњи преговори одржани су на нивоу премијера, који су, пише лист, постигли "неке споразуме, нарочито у априлу 2013."

"Прошле године, Тачи је напустио владу након избора за предсједника, а након тога појавила се потреба за новом фазом дијалога који ће се водити на нивоу предсједника", пише Коха.

С друге стране, двије опозиционе странке - Самоопредјељење и Демократски савез Косова, неће прихватити да буду дио јединствене групе за дијалог са Београдом јер то виде као покушај предсједника Хашима Тачија да подијели одговорност за оно што слиједи, пренио је портал Ljajmi.net.

Опозиција, како се наводи, сматра да Косово већ има своје институције, које би требало да се баве тим питањем. Уколико се, сматрају у опозицији, овај дијалог не заврши на начин на који је почео, резултат неће бити нимало пријатан за Приштину.

Извор: Танјуг