latinica  ћирилица
20/09/2017 |  10:22 ⇒ 19:29 | Аутор: РТРС

Први снијег на Романији

На романијском платоу јутрос је пало мало снијега, али су сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске регије проходни за саобраћај, рекао је технички директор Романијапутева Драган Булошчић.
Усјеви под снијегом - Фото: илустрација
Усјеви под снијегомФото: илустрација

Он је истакао да су "Романијапутеви" спремни за зимску сезону, да је проходност путева обезбијеђена, те да се механизација за чишћење путева користи када падне више од 10 центиметара снијега.

Јутрос је на Романији измјерено шест степени Целзијусових.

Снијег се забијелио и на планини Чврсници и то много раније него претходних година. Како кажу метеоролози, могуће је да снијег пада и на другим вишим планинама у БиХ, док у нижим крајевима снијег неће падати јер су температуре ваздуха тренутно високе.

Ова ситуација неће дуго трајати и слиједи постепена стабилизација. Према прогностичарима, слиједи суво вријеме, сунчани интервали и постепени пораст температуре. Нове падавине би се могле очекивати крајем мјесеца и почетком октобра.

Према дугорочној прогнози, јесен би требало да буде нешто топлија у поређењу с просјечним температурама ваздуха током тог годишњег доба, са просјечном температуром и до 20 степени. То не значи да неће бити израженијих хладнијих раздобља. Очекује се да ће пасти просјечна количина падавина. Хладнији периоди се очекују у другој половини септембра, почетком октобра и крајем новембра.

Извор: СРНА