latinica  ћирилица
20/09/2017 |  09:22 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Тереза Меј нуди 20 милијарди евра за излазак из ЕУ

Тереза Меј ће понудити 20 милијарди евра за развод од Европске уније
Британска премијерка Тереза Меј (фото: twitter.com/Number10gov) -
Британска премијерка Тереза Меј (фото: twitter.com/Number10gov)

Британска премијерка Тереза Меј понудиће ове седмице најмање 20 милијарди евра Европској унији да попуни прорачунску рупу након Брегзита, објавио је британски финансијски лист Financial Times.

Оливер Робинс, савјетник премијерке за ЕУ, увјеравао је европске колеге да ће премијерка у петак у Фиренци одржати говор о ЕУ и притом изнијети своју понуду.

Британски лист ту је вијест објавио у дигиталном издању цитирајући званичнике укључене у разговоре.

Велика Британија досад није предложила никакву своту коју намјерава исплатити за развод од Европске уније коју би требала напустити 29. марта 2019.

Своту досад није износио ни Брисел, али неки представници Уније процјењивали су да би Британци требали исплатити између 60 и 100 милијарди евра.

Допринос Лондона у буџет ЕУ у 2015. години износио је 10,75 милијарди евра, према подацима Европске комисије и Европског парламента. Према томе би 20 милијарди евра била свота коју Британци дугују како би ликвидирали своје обавезе према буџету ЕУ. Унијин буџет доноси се за раздобље од седам година и траје до 2020.

Високорангирани дипломата рекао је да исплата тог новца "неће потпуно избрисати све британске финансијске обавезе према ЕУ".

Савјетници премијерке нису жељели коментарисати тврдње које је изнио овај лист.

Извор: index.hr