latinica  ћирилица
19/09/2017 |  22:57 ⇒ 20/09/2017 | 12:30 | Аутор: РТРС

Додик: Према Уставу, БиХ нема своју имовину (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да БиХ, према Уставу, нема своју имовину, те поручио да Република Српска, на основу постојећег споразума, неће дозволити да се њена имовина укњижи на ниво БиХ.

Он је подсјетио да постоји споразум који су раније договорили политички лидери у БиХ да се перспективна војна имовина даје војсци и може да се укњижи као власништво БиХ због НАТО програма, али да не може да располаже њом.

"А треће, најважније, јесте да ако престане потреба за војном сврхом тог објекта, не може се користити у друге намјене, него се он враћа ентитетима у којима се налази", рекао је Додик у емисији "Лазански директно".

Према његовим ријечима, пошто то није одговарало Бошњацима, они су излобирали код међународне заједнице, и тај споразум је остао мртво слово на папиру.

"Стално се жале и стално причају како ми морамо унутар БиХ да се договоримо, а онда када се ми договоримо, то сруше", рекао је Додик.

Он је истакао да је ранија америчка администрација девастирала Дејтонски споразум, урушила га и радила на рушењу Републике Српске, а у мјерама које су ишле на девастирање Српске су и закони које је наметнуо бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун.

Говорећи о данашњој посјети министара одбране Србије Александра Вулина Републици Српској, Додик је рекао да је она била с циљем побољшања сарадње у области намјенске индустрије и оцијенио да Србија има коректан однос према Српској.

Додик је напоменуо да Српска већ дуже вријеме разговара са властима Србије како да предузећа из ове области у Српској буду реактивирана и у функцији интеграције са намјенском индустријом Србије, а све с циљем обезбјеђивања запошљавања и производње и стварања добити.

Он је подсјетио да су намјенску индустрију у Српској у протеклом периоду девастирале многе мјере међународне заједнице, прије свега Ешдауна, што је довело до тога да у Федерација БиХ остане да ради шест фабрика оружја и муниције, а у Српској ниједна.

Он је похвалио рад бијељинског "Орла", који је у јавном власништву, али и приватног Ремонтног завода Братунац.

Додик је рекао да је опозиција у Републици Српској протеклих дана показала немоћ и да њихова политика не води ничему, те поручио да ће полиција и убудуће обезбјеђивати Народну скупштину, јер не постоји ниједан парламент у свијету којег не чува полиција.

Он је додао да разни фактори, међу којима је и међународни, "роваре" у Српској, али да у томе неће успјети, јер је већина компактна.

Додик рекао и да је опозиција у Републици Српској одбијањем да усвоји повећање акциза на нивоу БиХ покушава да онемогући развој Републике Српске.

"А ми се ипак развијамо, ми ипак имамо три и по одсто раста", нагласио је Додик и додао да је то више у односу на све друге земље бивше Југославије.

Он је нагласио да су, упркос проблемима у финансирању, прошле године створени услови за развој економије у овој години, те да је Српска стабилна и да све њене институције функционишу.

Када је ријеч о односима са Међународним монетарним фондом /ММФ/, Додик је рекао да је Српска била приморана да прихвати економску агенду, али да је тражила да се уважавају уставне надлежности /ентитета/, што је касније испоштовано.

Коментаришући оставку главног ревизора Душка Шњеготе, Додик је рекао да је он коректан човјек који има професионалне амбиције, али да је поднио оставку зато што је као одговоран човјек процијенио да скупштинска већина није спремна да подржава његове извјештаје.

Он је подсјетио да опозиција није гласала за избор Шњеготе, а да им се сада свиђа.

Комплетну емисију "Лазански директно" погледајте овдје: