latinica  ћирилица
19/09/2017 |  21:02 | Аутор: РТРС

Ивковић се опрашта: Биће тешко са емоцијама

Легендарни кошаркашки стручњак Душан Дуда Ивковић посљедњи пут ће стајати крај аут-линије у хуманитарној утакмици Олимпијакоса и Звезда Душана Ивковића.

Ивковић је током богате каријере водио многе клубове попут Партизана, Ариса, београдског Радничког, Шибенке, Олимпијакоса, московских ЦСКА и Динама, Ефеса и других, освојио је два пута Евролигу (1997. и 2012), Еврокуп (2006), европски Куп Радивоја Кораћа (1976) и Куп Сапорта (2000), уз 15 титула првака и купова држава у којима је радио.

Са државним тимом освојио је прегршт медаља, злато на Свјетском првенству (1990), три злата на шампионату Европе (1989, 1991. и 1995), уз једно континентално (2009) и олимпијско (1998) сребро.

Спектакуларна утакмица је заказана за сутра у Атини.

Трофејни тренер рекао је да је главни циљ његове опроштајне утакмице да се што више прикупе хуманитарна средства за српску и грчку дјецу.

"Мени се сада указала шанса, јер сам учествовао у многим хуманитарнима акцијама, да на овом мечу окупимо што више људи, и да тај наш допринос буде нашој српској и грчкој дјеци. То је оно желим и што ми је циљ цијеле ове представе. Зато очекујем да у сриједу буде пуна хала", рекао је Ивковић.

За бившег селектора '"Орлова" ова утакмица биће свакако другачија у односу на остале које је имао у дугогодишњој каријери.

"Овдје је једна битна и разлика јер велике утакмице у каријери доносе један одређени притисак и припрему, гдје учествује много људи - од скаута, припреме играча. Поента је да тим буде ментално спреман и да пружи свој максимум и свако да препозна своју улогу која је некада може да буде кључ утакмице".

На опроштају Ивковића биће његови бивши играчи Милош Теодосић, Тома Ертел, Никос Зизис, Стефан Марковић, Богдан Богдановић, Костас Слукас, Чеди Осман, Никола Калинић, Перо Антић, Дарио Шарић, Виктор Хријапа, Кајл Хајнс, Бобан Марјановић, а присуствоваће и селектор Србије Александар Ђорђевић.

Као стручњак који је много година радио у Грчкој, Ивковић је истакао посебну захвалност Грцима, који су уз Србе били када је Србији било најтеже.

"Пробаћу да утакмица буде што више такмичарска, али не би требало да се заборави, има много тренутака славе у кошарци, а то не мора да значи да је моменат слава и тријумф. Не би требало да се забораве и тешки тренуци. Вјероватрно један од најтежих јесте 1999. година, када смо бомбардовани и тада су нам Грци дали највећу подршку - 97 одсто Грка било је уз нашу земљу и тражили су престанак бомбардовања".

Посебна утакмица, на посебном мјесту за Дуду ће свакако сриједа бити вече пуно емоција.

"Тешко ће бити. Када видиш неке драге пријатеље, ти тренуци ће бити јако дирљиви и они ће евоцирати многе лијепе успомене", истакао је Ивковић.

Уочи утакмице легендарном тренеру биће уручено признање "Легенда Евролиге", чиме ће постати први струцчак у том друштву гдје су асови попут Димитриса Дијамантидиса, Шарунаса Јасикевичијуса, Хуана Карлоса Навара, Теа Папалукаса, Рамунаса Шишкаускаса и Мирсада Јаховића.

Извор: Б92