latinica  ћирилица
19/09/2017 |  19:10 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Српске породице огорчене реизбором Машовића (ВИДЕО)

Бурна реаговања у Републици Српској на реизбор Амора Машовића у Колегијум директора Института за нестала лица БиХ. Незадовољне породице несталих и раније су тражиле од привременог Управног одбора да због једностраног приступа у тражењу несталих, Машовић коначно напусти управљачку функцију у Институту.

Уз Машовића, нови-стари члан Колегијума је и Марко Јуришић. Замијењен је само српски представник - умјесто Милутина Мишића именован је Никола Перишић, бивши савјетник министра Мирка Шаровића.

Мјесецима је Милутин Мишић узалуд упозоравао осниваче Савјета министара и ИЦМП о незаконитостима у Институту! О расипању новца, мешетарењу костима, постојању параинститута...А онда је он упозорен!

- Упозоравао сам да су суоснивачи дали Институт у надлежност СДА која кадрује, јер представник странке ми је прије два мјесеца рекао да ће се ово десити - наводи Мишић.

И десило се! Прво су суоснивачи, предвођени Машовићевом страначком колегиницом из СДА Семихом Боровац, формирали привремени Управни одбор - тијело које закон не познаје. У њега су министри незаконито смјестили своје савјетнике. Онда је незаконити одбор, незаконито спровео конкурсну процедуру за именовање нових чланова Колегијума директора.

Шимун Новаковић, предсједник Привременог УО, каже "да могу поднијети жалбу, односно покренути управни поступак код надлежног суда и тражити заштиту својих права ако сматрају да је дошло до повреде какве процедуре".

Конкурсна процедура је трајала скоро годину дана. Евентуална правосудна, трајаће најмање двије. До тада ће вјечити директор Амор Машовић несметано да предсједа из фотеље у сједишту Института. А како ће се у свему снаћи новопридошли СДС-ов кадар из Канцеларије за ветеренираство – Никола Перишић?

- Очекујемо од господина Перишића да ће га водати Амор Машовић и Марко Јуришић по кафицама, по ручковима и да ће он потписивати све што се пред њега постави - сматра Милан Мандић, предсједник Удружења несталих Сарајевско-романијске регије.

Из Републике Српске, данас гласније него икада, позивају на реформисање анархичног Института - или повлачење српских кадрова.

Марко Грабовац каже да се у све умијешала политика, а највећа одговорност за то сноси Савјет министара.

У Савјету министара о Институту, одавно већ постали су "ћутолози". И у суоснивачу - ИЦМП. Ови други већ мјесецима све гласније лобирају по Сарајеву за промјену карактера организације и извлачење из суоснивачког односа. Док чекају започете, а незавршене ексхумације, попут Казана, Алипашиног поља, јаме Радача. Или потенцијалне гробнице – њих око 140 које још нису ни отворене.